Gro Dahle (f. 1962) bor på Tjøme i Færder kommune. Hun er cand.mag. fra Universitetet i Oslo og har studert kreativ skriving i Bø. I 1987 debuterte hun med Audiens – en diktsamling som ble svært godt mottatt. Hun har senere utgitt en rekke kritikerroste og prisbelønnte bøker i ulike sjangere for både voksne og barn. Bøkene hennes er oversatt til en rekke språk. I tillegg til et aktivt og rikt forfatterskap, har hun etablert seg som en ettertraktet skrivelærer.
Mange forbinder Gro Dahle med bildebøkene hun har skapt sammen med henholdsvis illustratørmannen Svein Nyhus og illustratørdatteren Kaia Dahle Nyhus. Med bøker som Krigen (2013), Akvarium (2014), Ollianna (2020) og Ikke! (2022) har de skapt en helt egen sjanger. Dett er allalderbøker som utforsker krevende, viktige og vonde temaer, som vold i hjemmet, omsorgssvikt, skilsmisse og identitetsproblematikk. Bøkene er møtt med ovasjoner fra kritikerne, og er tildelt en rekke priser, fra Brage til Kritikerpris og flere av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur. Sammen utgjør de et helt lite bibliotek. Flere titler står på pensumlister ved universitet og høgskoler, og brukes aktivt i terapirommet. Gro Dahle og Svein Nyhus sterke Sinna mann (2003), om vold i hjemmet, er filmatisert. Filmen fikk selveste kongen til å gråte.
Gjennom årene har Gro Dahle markert seg som en av våre mest sentrale lyrikere, med samlinger som Regnværsgåter (1994), Karneval. Dikt i utvalg 1987-1997 (1998), Alle fugler (2007), Søster (2016), Hjem, sier hunden (2019) og Gave (2020). I 2022 kom både Elskede grøftekant og Samlede dikt, sistnevnte en mursten av en bok, som viser det betydelige omfanget av forfatterens diktning. Gro Dahle debuterte som romanforfatter med Huset i snøen i 2006, en bok som skapte begeistring hos kritikerne. Senere kom blant annet den personlige novellesamlingen Amerika (2015), den dystopiske romanen Dobbel dyne (2018) og sci-fi-inspirerte Tolv lysår (2021), som alle har høstet gode kritikker.
Gro Dahle kan vise til en rekke høythengende priser også for voksenbøkene sine. Allerede i 1998 mottok hun Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2022 ble hun tildelt Brages ærespris for et samlet og betydelig større og bredere forfatterskap. For sitt bidrag til norsk poesi er hun belønnet med Triztan Vindtorn poesipris (2015) og Herman Wildenveys Poesiepris (2021). Siden etableringen av ALMA, Astrid Lindgrens internasjonale minnepris (2002), har Gro Dahle vært nominert årlig, i sterk konkurranse med fremstående forfattere fra hele verden.
Kjersti Wold (f. 1962) har skrevet romaner og noveller for voksne, ungdom og barn. I tillegg har hun utgitt flere fagbøker. Hun regnes som en av mentorene innen kreativ skriving i
Norge og har i 20 år holdt kurs i å skrive om sitt eget liv. Wold er daglig leder for Noesis – senter for kommunikasjon og kreativitet.
www.noesis.no
"Når jeg er rundt i skoleklasser spør ofte elevene om når jeg bestemte meg for å bli forfatter. Da svarer jeg at å bli forfatter hadde jeg lyst til allerede før jeg kunne skrive. Som barn mislikte jeg sterkt at bøker sluttet, og det hendte derfor at jeg tok på meg oppgaven å lage en fortsettelse på egenhånd. Først dikterte jeg til moren min, og siden da jeg selv kunne skrive supplerte jeg med å dikte lange, snørklete historier, stinne av skrivefeil.
Opp gjennom ungdomstida holdt jeg det hemmelig at det var forfatter jeg ville bli, men da jeg var ferdig med gymnaset begynte jeg i smug å planlegge forfatterutdannelsen min. Den skulle bestå av teoretisk skolering kombinert med mye reising og rare opplevelser. Dette førte meg ut i verden, innom universitetet og siden opp til Forfatterstudiet i Bø i Telemark.
Da hadde jeg allerede overstått mange av mine 25 flyttinger, og jeg hadde blant annet jobbet som grapefruktplukker i Israel, aktmodell i Danmark, keramiker i Hellas, skribent i Spania og som kokk for psykisk utviklingshemmede i England.
Jeg er mye på reise, holder skrivekurs over hele landet og besøker 50-60 skoleklasser i året.
Når jeg skriver, gjør jeg det i mitt ombygde sykkelskur. Derfra har jeg utsikt til et seljetre, og ro til å gå inn i den verden der bilder og ideer kan flyte sammen og bli til en bok."
av Kjersti Wold