Valg og velgere. En studie av stortingsvalget 2013 (Ebok)

Forfatter:

Bernt Aardal og Johannes Bergh (red.)

Du må være registrert som privatperson for å kjøpe e-bøker. Ingen angrerett.  

Last ned utdrag    

Forfatter: og
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2015
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 3.67 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202495008
Kategori: Statsvitenskap
Fag: Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Valg og velgere. En studie av stortingsvalget 2013

Stortingsvalget i 2013 var et historisk valg. Valget resulterte i dannelsen av en ny regjering bestående av Høyre og Fremskrittspartiet. For første gang i sin førtiårige historie kom Fremskrittspartiet inn i regjeringskontorene.

Men var valget egentlig et uttrykk for et politisk systemskifte blant velgerne? Har velgerne beveget seg mot høyre, eller er det andre forklaringer på valgresultatet i 2013? Var «regjeringsslitasje» årsaken til at den rødgrønne regjeringen tapte valget, eller ønsket velgerne en ny politisk kurs? Mens stortingsvalget i 2009 ble betegnet som et stabiliseringsvalg, kan det virke som om velgervandringene var tilbake på et høyere nivå i 2013. Men er dette riktig?

Like etter et valg florerer det med sprikende tolkninger og forklaringer på hvorfor valgresultatet ble som det ble. I denne boken foretar vi en systematisk analyse av norsk velgeratferd med utgangspunkt i valget i 2013. Analysene er imidlertid ikke begrenset til dette valget, men trekker veksler på tidligere undersøkelser innenfor rammen av Valgforskningsprogrammet ved Institutt for samfunnsforskning.

Denne e-boken tilsvarer p-bokens 1. utgave, 1. opplag, utgitt august 2015.

Til toppen

Andre utgaver

Forfatter(e)

Bernt Aardal (f. 1950) er dr.philos, forsker I ved Institutt for samfunnsforskning og professor II ved Institutt for statsvitenskap, Universitetet i Oslo. Aardal har skrevet og redigert en rekke bøker om norsk velgeratferd, bl.a. Norske velgere fra 2007 og I valgkampens hete fra 2004 (sammen med Hanne Marthe Narud og Anne Krogstad). Han har også vært NRK TVs valgekspert siden 1997.

Johannes Bergh (f. 1975) har en doktorgrad i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo og er leder av Stortingsvalgundersøkelsen ved Institutt for samfunnsforskning. Han var tidligere prosjektleder for Lokalvalgundersøkelsen ved samme institutt. Bergh forsker på temaer som politisk deltakelse, stemmegivning, politisk mobilisering av ungdom, valgordninger og ulike prosjekter knyttet til demokratiske innovasjoner og reformer.

Rune Karlsen (f. 1975) er professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Karlsens forskningsområder omfatter blant annet politisk kommunikasjon, valgkamp, politiske partier, politiske eliter og mediepåvirkning.