Utholdenhetstrening (Heftet)

Forskning og beste praksis

Forfatter:

Tjelta, Enoksen og Tønnessen (red.)

Forfatter: , og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 336
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202419257
Kategori: Idrettsfag og Kroppsøving
Fag: Idrettsfag, Kroppsøving
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Utholdenhetstrening

God utholdenhet er av stor betydning for prestasjonsevnen i mange idretter. I denne boken kombineres teorigrunnlag for utholdenhetstrening med praktisk erfaring fra elitenivå i flere utholdenhetsidretter. En rekke tidligere og nåværende toppidrettsutøvere har gjort sin trening tilgjengelig, og i boken får vi innsikt i treningen til følgende suksessfulle utholdenhetsutøvere: Bente Skari, Anders Aukland, Tora Berger, Hanne Staff, Gunn Rita Dahle Flesjå, Thor Hushovd, Ingrid Kristiansen, Grete Waitz, Vebjørn Rodal, Henrik Ingebrigtsen, Susanne Wigene, Marius Bakken, Kirsten Marathon Melkevik, Karl Johan Rasmussen, Bjørnar Ustad Kristensen og Stine Larsen.
De forskningsbaserte artiklene er skrevet av noen av Norges fremste idrettsforskere.

Artiklene gir oppdatert kunnskap om treningsmetoder, mental trening, formtopping, høydetrening og fysiologiske tilpasninger av utholdenhetstrening. Topptrenere som Atle Kvålsvoll, Johan Kaggestad, Fredrik Aukland og Arild Jørgensen har bidratt med fagartikler om beste praksis. Artiklene gir innsikt i hvordan trening må planlegges og gjennomføres over tid for å sikre en optimal prestasjonsutvikling.

Boken passer for alle som jobber med utholdenhetstrening innenfor idrett, i treningssenterbransjen og skoleverket. Rådene er godt egnet for idrettslærere, trenere og utøvere som ønsker mer kunnskap om talentutviklingsprosessen og trening på elitenivå.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Forfatter(e)
Eystein Enoksen er professor i idrettsvitenskap ved Norges idrettshøgskole (NIH). Enoksen har 40 års erfaring fra undervisning i friidrett, treningslære og coaching og ledelse. Han har doktorgrad i idrett og lang erfaring både som utøver og trener i friidrett på landslagsnivå. Videre har han hatt ulike styreverv innenfor organisert idrett. For tiden er han medlem av Treningsutvalget i Norges Friidrettsforbund med ansvar for utdanning av trenere. Han er styremedlem i Friidrettens Trenerforening med ansvar for mellom- og langdistansetrening. Han har vært personlig trener for langdistanseløperne Marius Bakken, Susanne Wigene og mellomdistanseløperen Lisbeth Pedersen. Enoksen har publisert mange artikler om mellomdistanse-, langdistanse- og hurtighetstrening.
Leif Inge Tjelta er dosent i treningslære ved Universitetet i Stavanger. Tjelta har mer enn 30 års erfaring som trener på klubb-, krets- og landslagsnivå. I yngre år var han en habil mellomdistanseløper som blant annet fikk med seg to landskamper på 1500 m. Han har skrevet en rekke artikler om løpstrening i nasjonale og internasjonale tidsskrift.
Fra 2003 til 2009 var han fagansvarlig for mellom- og langdistanseløping i Norges Friidrettsforbund. Tjelta har skrevet artikler om treningsintensitet og om treningsmengde i internasjonal langdistanseløping. Der gis det en rekke eksempler på hvordan internasjonale storheter har trent.

Espen Tønnessen fra Kristiansand er tidligere friidrettsutøver og landslagstrener i friidrett. Han har doktorgrad i treningslære ved Norges idrettshøgskole. I dag arbeider han som fagsjef for trening og fagansvarlig for utholdenhet. Espen har skrevet en rekke vitenskapelige forskningsartikler og bøker innenfor treningslærefaget.