Treningens biologiske grunnlag (Heftet)

Forfatter:

Hans A. Dahl og Jørgen Jensen

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 256
Illustratør: Norheim, Bjørn
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202361044
Kategori: Idrettsfag
Fag: Idrettsfag
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Treningens biologiske grunnlag

Hva skjer egentlig i musklene når du trener? Hvilke adaptasjoner er det som gjør at vi blir sterkere, hurtigere og mer utholdende som følge av trening – og hvordan påvirker alderen vår fysiske prestasjonsevne? Denne boken gir deg innsikt i hva som skjer, helt nede på cellenivå.

Hvis vi ser på musklene som kroppens motor, er det proteiner som gjør det mulig for muskelcellene å omdanne energi til bevegelse. Kunnskap om hvordan proteinsyntesen fungerer er derfor nøkkelen til å forstå muskulære adaptasjoner til fysisk aktivitet. Under alle former for fysisk aktivitet og trening stimuleres proteinsyntesen. Hvilke adaptasjoner som skjer – og dermed også i hvilken grad adaptasjonene er prestasjonsfremmende eller ei – avhenger selvfølgelig av hvordan man trener. Men en rekke andre faktorer spiller også inn. Blant de som diskuteres i denne boken er ernæring, restitusjon, alder og ulike aldersrelaterte sykdomstilstander. Med utgangspunkt i muskelcellens spesifikke oppbygning og funksjon, gir denne boken detaljert innsikt i prosessene der proteiner både bygges opp og brytes ned, og kunnskap om hvordan man kan tilrettelegge for optimale stimuli av proteinsyntesen og muskulaturens funksjon gjennom hele livsløpet.

Boken egner seg for studenter innen idrettsfag, personlig trening, fysioterapi, biologi og medisin, samt trenere, idrettsutøvere og andre som ønsker å fordype seg innen idrettsbiologi.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Presse Treningens biologiske grunnlag

Godt om treningens biologi 25.10.2016

«Hensikten med denne boken er å bedre forståelsen for biologien bak trening. Oppbygning, språk og bruk av illustrasjoner gjør at innholdet blir lett forståelig for leseren. Den egner seg derfor godt for målgruppen, men boken er også egnet for klinikere og forelesere/lærere som ønsker å få en oppdatert forståelse for biologiske prosesser bak trening.»

Therese Brovold, Tidskrift for Den norske legeforening Nr.19 2016Les hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Hans A. Dahl (1938-2016) var lege og professor i anatomi ved Norges Idrettshøgskole. I tillegg til anatomi, underviste han i kontroll av motorikk og cellebiologi. Han forsket blant annet på egenskaper til forskjellige muskelfibertyper og hvordan aktivitet påvirker muskelfibertypeovergang. Han har skrevet flere lærebøker i anatomi og fysiologi, og bøkene "Klar ferdig gå" og "Mest om muskel" brukes i idrettsutdanning mange steder.

Jørgen Jensen er professor i idrettsbiologi på Seksjon for fysisk prestasjonsevne, Norges idrettshøgskole hvor han underviser i fysiologi, biokjemi og cellebiologi. Gjennom en lang forskningskarriere har han studert regulering av glukoseopptak i skjelettmuskler og årsaker til at musklene utvikler insulinresistens. For tiden fokuserer hans forskning på hvordan man skal trene for å unngå å utvikle type 2 diabetes, og hvordan musklene raskest restitueres etter hard trening.