Tingliggjøring og anerkjennelse (Heftet)

Et nytt blikk på et gammelt begrep

Serie: Cappelens upopulære skrifter 73

Forfatter:

Axel Honneth

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 142
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
Originaltittel: Reification
Oversatt av: Holmes, Inger Sverreson
Serie: Cappelens upopulære skrifter
Serienummer: 73
ISBN: 9788202595166
Kategori: Pedagogikk og lærerutdanning , Idéhistorie , Filosofi og Pedagogikk
Fag: Filosofi, Idéhistorie, Pedagogikk
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Tingliggjøring og anerkjennelse

I den nye rekken av Cappelens upopulære skrifter kommer Tingliggjøring og anerkjennelse. Et nytt blikk på et gammelt begrep av Axel Honneth som nr. 73.

Denne boka består av to såkalte Tanner-forelesninger som Axel Honneth holdt ved University of California, Berkeley i 2005. Her behandler han begrepet tingliggjøring, først brukt av nymarxisten Georg Lukács og senere av Frankfurterskolen. De brukte alle begrepet for å beskrive det patologiske ved å behandle mennesker som ting. I dag er det filosofiske begrepet lite brukt, men kritikken av tingliggjøring lever fortsatt videre i film, skjønnlitteratur og i forskning.

Tingliggjøring betyr at mennesker mister den følelsesmessige evnen til innlevelse i andre personer og hendelser. Det er et brudd med den elementære anerkjennelsen som hos Honneth er en betingelse for å være menneskelig. For han er tingliggjøring et symptom på anerkjennelsesglemsel.

Med introduksjon av Torill Strand (professor i pedagogisk filosofi) og oversatt av Inger Sverreson Holmes.

Til toppen

Andre aktuelle titler

  • Den unge Marx

    Rett, samfunn og vitenskapsteori

    Christoffer Conrad Eriksen (red.)

    Heftet
Forfatter(e)

Axel Honneth (f. 1949) er født i Essen i Tyskland og har studert filosofi, sosiologi og tysk litteratur. Han er i dag professor i filosofi både ved J. W. Goethe-Universitetet i Frankfurt og Columbia University i New York. Han leder i dag Institut für Sozialforschung i Frankfurt. Ved å støtte seg til empirisk forskning og nyere studier innen filosofi, sosiologi, psykologi, historie, politisk økonomi og kulturkritikk, har han bidratt til å fornye Frankfurterskolens kritiske sosialfilosofi og skapt et nytt perspektiv på samfunnets moralske infrastruktur.

Torill Strand er professor ved Universitetet i Oslo, Institutt for pedagogikk. Hennes kompetanse spenner fra metateori til sosial epistemologi, pedagogisk filosofi, kosmopolitikk og semiotikk. For tiden leder hun et nordisk samarbeidsprosjekt som utforsker etisk-politisk danning i dagens København, Helsinki, Oslo og Stockholm. Blant hennes nyeste publikasjoner er Alain Badiou on political education (2016) og Thinking Democracy and Education for the Present (2015).
Bøker i serien