Språkets løse fugler (Heftet)

en røff guide til faste uttrykk og utslitte fraser

Forfatter:

Hans Andreas Tvedt

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 264
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202704179
Kategori: Språk og litteratur og Litteratur- og språkvitenskap
Fag: Litteratur- og språkvitenskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Språkets løse fugler

I denne boken presenterer forfatter og språkentusiast Hans Andreas Tvedt et stort knippe av sine favorittuttrykk. Han beskriver bruk og opphav og kommer med eksempler fra litteraturen på første gangs bruk. Underveis krydrer han med anekdoter og muntre betraktninger.

Den er heldig som har skutt gullfuglen, men visste du at det i gamle dager snarere var papegøyer man skjøt? Og at det opprinnelig var fugler som gikk, eller rettere satte seg, på limpinnen, og dermed var offer for en klebrig jaktmetode? Og har du tenkt på at det finnes et svar på hva du skal velge av pest og kolera eller hvem som kom først av høna og egget?


Vi har alltid tatt ordet og gjort det til vårt eget med nytt innhold og nye bruksmåter. Innimellom har andre tatt etter – og vips har du et fast uttrykk. Til å begynne med har nok disse virket kreative og poetiske, men etter trofast tjeneste i folkets vokabular går de av moten og enten blir forslitte klisjeer eller for kuriositeter å regne.

Til toppen

Forfatter(e)

Hans Andreas Tvedt (f. 1973) er født og oppvokst i Oslo. Han arbeider som forlagsredaktør for fagbøker, og har samlet på og undersøkt språklige vendinger og metaforer i mange år.