Språk- og leseveiledning (Heftet)

- i teori og praksis

Forfatter:

Jørgen Frost (red.)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 432
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202283476
Kategori: Pedagogikk og lærerutdanning , Spesialpedagogikk og Lese- og skriveopplæring
Fag: Lese- og skriveopplæring, Spesialpedagogikk
Nivå: Akademisk
Komponent: Pedagogisk litteratur
Om utgivelsen Språk- og leseveiledning

Denne boken gir innsikt i teori, forskning og erfaring som språk- og leseveiledningsfeltet bygger på. Boken har også mange nyttige ideer og praktiske opplegg til inspirasjon for alle som arbeider med leseopplæring. Den kan med fordel brukes som en håndbok, ikke bare for en språk- og leseveileder, men også for skoleeiere, skoleledelse, lærere, spesiallærere og PPT.

Temaer i boken er blant annet:

  • Leseplanlegging og kartlegging
  • Lesing i alle fag
  • Ordforråd, begrepsforståelse og leseforståelse
  • Lovverk og skoleleders rolle
  • Samarbeid med foreldre og SFO
  • Digitale lære- og hjelpemidler
  • Spesialundervisning og tilpasset leseopplæring
  • Språk- og matematikkvansker
  • Tospråklige elever
  • Staving og skriftspråk
  • Lesekurs og storylineopplegg

Forfattergruppen består av dyktige norske og danske fagfolk med spisskompetanse på hver sine felt og med en felles helhetsforståelse.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Presse Språk- og leseveiledning

«Både skoleledere, lærere og PPT-ansatte vil uten tvil ha utbytte av boken. Dessuten er det hevet over tvil om at interesserte foreldre vil glede seg over den. Og forhåpentligvis vil boken inspirere til å realisere Jørgen Frosts kongstanke om at alle grunnskoler får adgang til inspirerende og dyktige språk- og leseveiledere - midt i skolens hverdag.»

Jan G. Mossige, Skolepsykologi 4/2009

«Som vi har sett, utgjør boka en svært så innholdsrik pakke, som man kan pakke ut lag for lag og slik få belyst stadig nye - og dypereliggende - aspekter ved temaet slik det trer fram fra stadig nye perspektiver. [...] Boka er faktisk noe så sjeldent som en aksjonsbok i og med at den kan leses som en oppfordring til norske kommuner og skoler. Da gjenstår det bare å se hva de svarer.»

Wenche Vagle, Acta Didactica Norge

Til toppen

Forfatter(e)

Jørgen Frost er utdannet lærer og skolepsykolog og har mye erfaring fra undervisning og rådgivning om elever med lese- og skrivevansker. Phd fra universitetet i København om betydning av språklig bevissthet og tidlig skriving for den første skriftspråklige utviklingen. Jobbet fra 1994-2007 på dysleksiseksjonen på Bredtvet kompetansesenter og fra 2007-2014 som professor på Institutt for spesialpedagogikk ved UiO. Forskningsfokus har vært forebygging og tidlig innsats for barn med lese- og skrivevansker samt vokabularets betydning for skriftspråklig utvikling.

Bente E. Hagtvet er er professor emerita i spesialpedagogikk ved Institutt for spesialpedagogikk, Universitetet i Oslo. Hagtvet har barns læring av språk i tale og skrift som overordnede forskningsfelt. Hun har særlig beskjeftiget seg med forsinket og avvikende språkutvikling og hvordan skriftspråklige nederlag kan forebygges i barnehagen og skolens begynneropplæring.

Solveig-Alma Halaas Lyster er professor emeritus ved Institutt for spesialpedagogikk (ISP), Universitetet i Oslo. Hun har lang erfaring som lærer, logoped og pedagogisk-psykologisk rådgiver. Hennes forskning har helt fra doktorgradsarbeidet på tidlig 90-tall og fram til i dag, vært spesielt knyttet til barns lese-, skrive- og språkutvikling og til forebyggende tiltak for å styrke barns og elevers skriftspråklige utvikling.

Kjell Skogen er professor emeritus i spesialpedagogikk ved Institutt for spesialpedagogikk, Universitetet i Oslo. Hans forskning, undervisning, veiledning og publisering fokuserer på organisasjon, innovasjon og ledelse i spesialpedagogisk arbeid. Har er eneforfatter og/eller kapittelforfatter av et tyvetalls bøker. De siste 10–15 årene har målgruppen i stor grad vært evnerike barn.