Der det er mennesker vil det alltid finnes skam. Når skammen viser sitt gode ansikt er den en våken soldat som vokter våre indre og ytre grenser. Når den viser sitt onde ansikt kan den ødelegge et selvbilde. Skammen er kompleks, hverdagslig og alltid tilstedeværende. Den som leser og lar seg berøre av Marie Farstads bok får ikke bare økt fagkunnskap, men åpner i tillegg en mulighet for å kunne bli en mer menneskelig utgave av seg selv.
Kari Halstensen, Psykolog/PhD-stipendiat Modum Bad
Innholdet i boka tar opp et meget aktuelt tema på en omfattende og grundig måte. Det er særlig fortjenstfullt at forfatteren belyser fortolkninger av skam-erfaringen i et tverrfaglig perspektiv. Både psykoterapiens og sjelesorgens møte med skammen kommer til orde i sin egenart samtidig som de belyser og befrukter hverandre gjensidig. Det finnes i dag ikke en tilsvarende bred framstilling av skamtematikken på norsk språk.
Leif Gunnar Engedal, Dr. Philos og professor i sjelesorg og religionspsykologi
Dette er en viktig bok for alle helse- og sosialarbeidere. Som profesjonelle, møter vi mye av skammens ytringsformer. På samme tid er vår kultur fattig når det gjelder språk for skamfenomener. Boken til Farstad er derfor en betimelig og kjærkommen gave.
Torborg Aalen Leenderts, Sosionom og pensjonert førstelektor
Boken gir på en unik måte en grundig, livsnær og teoretisk reflektert forståelse av både den destruktive skammens alvor og dybder, og veier ut av dens grep. Boken dekker et viktig kunnskapsfelt om mellommenneskelige skamutfordringer, og bringer innsiktsfulle perspektiver på sammenhenger mellom skam og helse. Jeg anbefaler boken på det varmeste til alle profesjoner som er opptatt av menneskers helse og livsmestringsressurser, og til alle som ønsker å være medmenneske i møte med seg selv og andre.
Marianne Rodriguez, Førsteamanuensis på Høyskolen Diakonova (fra 01.01.17 VID Vitenskapelige høgskole)
Til toppen