Si ingenting (Innbundet)

En sann historie om mord og terror i Nord-Irland

Forfatter:

Patrick Radden Keefe

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 528
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
Originaltittel: Say Nothing
Oversatt av: Grande, John
ISBN: 9788202660840
Om utgivelsen Si ingenting

Hva husker vi om konflikten i Nord-Irland? IRA og de britiske myndighetene kjempet i en borgerkrig som varte i over tre tiår. Konflikten gikk under navnet The Troubles.

I desember 1972 ble tibarnsmoren Jean McConville bortført fra hjemmet sitt i Belfast, for aldri mer å bli sett i live. Forsvinningen hennes hjemsøker barna, gjerningsmennene og et helt samfunn i Nord-Irland i flere tiår.

I denne grundig oppbygde boken skriver ikke Patrick Radden Keefe bare om en brutal forbrytelse, han skriver også et levende portrett av en verden der hendelser som dette dessverre var ganske vanlige. Tragedien til et helt land fanges opp i en fengslende fortelling fortalt gjennom livet til noen få personer.

Si ingen ting vever historiene til Jean McConville og hennes familie sammen med Dolours Price sitt liv, den første kvinnen som ble med i IRA som soldat, som bombet puben Old Bailey mens hun knapt var ute av tenårene. Gerry Adams, som bidro til å få slutt på kampene, men benektet sin egen IRA-fortid, har også en fremtredende rolle i boken. Ved å beskrive konflikten og vanlige menneskers mange tragedier er Si ingen ting en ekstremt fengslende og sterk fortelling om hvor langt folk er villige til å følge sin politiske overbevisning, og hvordan bygge opp igjen et samfunn i kjølvannet av en lang og blodig konflikt. Dette er sakprosa på høyeste internasjonale nivå.

Til toppen

Presse Si ingenting

Knallgod dokumentar om krigen i Nord-Irland 13.02.2021

«Dyptgående, troverdig og spennende bok om den tredve år lange borgerkrigen som ble kalt The Troubles.

... Keefe er en sabla god historieforteller, han eier de samme kvalitetene som de beste thrillerforfatterne, bare at hans personer er virkelige.

... Det er vanskelig å beskrive hvor omfattende,
spennende og god denne boka er uten å røpe for mye, om den nådeløse taushetskulturen, forræderne, infiltrasjonene, om agenter og dobbeltagenter.
Boken er fantastisk godt redigert, uten altfor mange navn og hendelser. De kan leseren finne i de hundre siders lange referansene bakerst i boka.»

 
Stein Roll, Adresseavisen

Les den! 12.02.2021

«Journalist Patrick Radden Keefe har skrevet et kinderegg av en bok, bestående av true crime, sakprosa og psykologisk innsikt i ett. «Si ingenting» er en drivende god kriminalhistorie og kompleks sakprosa i en og samme bok. ... Måten Keefe legger puslespillbitene på er svimlende imponerende. ... Denne boken er en bragd og gir et helt spesielt innblikk i en konflikt som fortsetter å prege både Nord Irland og Storbritannia den dag i dag. John Grande har også gjort en kjempejobb med oversettelsen fra tidvis innviklet internlingo til norsk. Les den!»

 
Oda Faremo Lindholm, VGLes hele anmeldelsen

Rødt blod på den grønne øya

«... så godt som hver setning bringer ny og relevant informasjon til torgs. I skildringene av sultestreikene på 1980-tallet, og det juridiske kløneriet rundt det såkalte «Boston-arkivet», er teksten suverent fortettet, som i en krimroman.»

 
Morten Ståle Nilsen, BOK365Les hele anmeldelsen

Årets beste sakprosa 15.12.2021

Årets forfatter var amerikaneren Patrick Radden Keefe, som slo bena under DNs anmeldere to ganger i løpet av året som gikk. Først med den norske oversettelsen av 2019-boken Si ingenting, om terror og borgerkrig i Nord-Irland, oppsummert som «fortellende sakprosa av fremste merke: oppslukende og informativ, i grenseland mellom politisk historie og undersøkende journalistikk, spennende som en thriller».

Øyvind Holen, Leif Bull, Ellen Sofie Lauritzen, DN

imponerande standardverk om konflikta i Nord-Irland

«Eg har alltid ønskt å lese ei bok som enkelt og greitt kunne forklare meg kva som eigentleg skjedde under det som vert kalla The Troubles (på irsk Na Trioblóidí) – på norsk kjend som konflikta i Nord-Irland. Storverket Say Nothing (på norsk: Si ingenting). A True Story of Murder and Memory in Northern Ireland av den amerikanske journalisten Patrick Radden Keefe, er akkurat den boka eg venta på.»

… [det er] gledeleg å sjå at forfattaren har lukkast særs godt med å halde seg sjølv på ei armlengds avstand til hendingane i Nord-Irland, slik at han kan skrive like kritisk om dei katolske terroristane, som dei lojalistiske. Det skapar truverd, og ei kjensle av å få tak i kva konflikta eigentleg handla om. … Alle som interesserer seg for krig og fred, politikk og historie, bør lese Say Nothing. … Radden Keefe har skrive imponerande standardverk om konflikta i Nord-Irland. Nært, balansert og opprivande. Ingen som les denne fortellinga kan unngå å la den prege dei»

Emil André Erstad, Vårt Land

Valdens historie

«Keefes bok gir ei brutal og god innføring i The Troubles, og passar for slike som meg, som ikkje har spesiell, men spreidd innsikt i konflikten: Framstillinga er festa i eit knippe konkrete historier, og det gjer den politiske historia levande og handgripeleg. «Si ingenting» har sjølvsagt også meir komplekse kvalitetar: Keefe varmar opp det historiske stoffet og får intrikate spørsmål om skuld, svik og forsoning til å gløde i oska etter konflikten. 100 år etter at Irland blei sjølvstyrt og delt, i ein situasjon der både brexit og Sinn Féins framgang gjer tanken på eit sameina Irland meir tenkjeleg enn på lenge, kjennest det uhyre aktuelt å gå inn i desse spørsmåla.»

Eivind Myklebust, Klassekampen

Rystende om terroren i Nord-Irland 13.02.2021

«Denne oppslukende boken om borgerkrigen i Nord-Irland gjør dypt inntrykk.
... «Si ingenting» ble utgitt i 2019, da den vant National Book Critics Circle Award og havnet på flere årets beste-lister. Det forstår seg, for dette er fortellende sakprosa av fremste merke: oppslukende og informativ, i grenseland mellom politisk historie og undersøkende journalistikk, spennende som en thriller.

... «Si ingenting» gjør dypt inntrykk. Boken viser hvordan langvarig vold kan fortære et helt folk, og hvor vanskelig det er å finne forsoning.»

Ellen Sofie Lauritzen, Dagens næringslivLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Patrick Radden Keefe (f. 1976) er en prisbelønt Amerikansk forfatter og etterforskende journalist. Han skriver fast i bl.a. New Yorker og New York Times Magazine.