Sykepleieboken 1
Sykepleiens fundament
Ann Kristin Bjørnnes, Edith Roth Gjevjon, Ellen Karine Grov og Inger Margrethe Holter
Anne Kari Tolo Heggestad og Unni Knutstad (red.)
Forfatter: | Anne Kari Tolo Heggestad og Unni Knutstad |
Innbinding: | Innbundet |
Utgivelsesår: | 2016 |
Antall sider: | 408 |
Forlag: | Cappelen Damm Akademisk |
Språk/målform: | Bokmål |
ISBN: | 9788202448615 |
Kategori: | Sykepleiefag |
Fag: | Sykepleiefag |
Nivå: | Akademisk |
Sykepleieboken 2 – Sentrale begreper og fenomener i klinisk sykepleie retter søkelyset mot en rekke fenomener som kan komme til syne ved sykdom og lidelse. Det dreier seg om fenomener som livskvalitet, håp og mestring, og også om smerte, utmattelse, kvalme og svimmelhet. Vi får innsikt i hvordan pasienter kan reagere forskjellig på å være syk eller å ha en lidelse, og på hvordan sykepleieren kan hjelpe, lindre og støtte opp om pasientens egne ressurser. I hvert sitt kapittel blir opplevelser og reaksjoner ved henholdsvis kronisk lungesykdom, hudsykdom, kreft og overvekt og fedme belyst. Pårørendes situasjon og utfordringer blir tematisert, og begrepene helse og sykdom blir drøftet. Bokens to siste kapitler har et teoretisk perspektiv som utvider vår forståelse av hva som er god sykepleie og omsorg.
Boken er primært skrevet for bachelorstudenter i sykepleie.
Med boken følger koder som gir gratis tilgang til digitalutgave av læreboken og til nettressursen Øvelser i klinisk sykepleie.
Sykepleiens fundament
Ann Kristin Bjørnnes, Edith Roth Gjevjon, Ellen Karine Grov og Inger Margrethe Holter
med case fra praksis
Lene Baagøe Laukvik
Anne Kari Tolo Heggestad er professor ved VID vitenskapelige høgskole i Oslo og forsker ved Senter for medisinsk etikk, Universitetet i Oslo. Hun er sykepleier, cand.san. og har ph.d på en avhandling om verdighet i demensomsorgen. Heggestad er opptatt av demensomsorg, verdighet og etikk, og også av hvordan sykepleierstudenter kan tilegne seg kunnskap og kompetanse i etikk.
Herdis Alvsvåg er professor emeritus ved VID vitenskapelige høgskole i Bergen. Hun er sykepleier, har sykepleierlærerutdanning og er cand.polit. i sosiologi. Som forsker er hun opptatt av sykepleie, pedagogikk og filosofi, spesielt herunder ulike kunnskapsformer, omsorg, læring og dannelse.
Ådel Bergland er professor ved Lovisenberg diakonale høgskole, Oslo. Hun er utdannet sykepleier, er kandidat i sykepleievitenskap og dr.polit. fra Institutt for sykepleievitenskap, Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo. Berglands forskningsfelt er eldreomsorg, spesielt sykehjem, og hun har publisert vitenskapelige artikler, fagartikler og bokkapitler innenfor dette fagområdet.
Ellen Karine Grov er professor ved Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid og leder for ph.d.-programmet i helsevitenskap ved Fakultet for Helsevitenskap, begge ved OsloMet. Hun er også professor II ved Institutt for helse- og omsorgsfag, UiT Norges arktiske universitet. Grov er sykepleier, kandidat i sykepleievitenskap og dr.polit. Hun leder flere forskningsprosjekter og har skrevet flere fagbøker og over hundre vitenskapelige artikler.
Anners Vetle Lerdal er forskningssjef ved Lovisenberg Diakonale Sykehus og professor ved Avdeling for sykepleievitenskap, Universitetet i Oslo. Lerdal er utdannet sykepleier, har embetseksamen i sykepleievitenskap og er dr.philos. Hans publikasjoner og forskningsområder omhandler symptomer, symptomhåndtering, livskvalitet og pasientopplæring. Forskningen omhandler spesielt opplevelse av tretthet og utmattelse og dens innvirkning på aktiviteter i dagliglivet, fysisk aktivitet og livskvalitet, i ulike pasient- og befolkningsgrupper.
Ellisiv Lærum-Onsager er førsteamanuensis ved Lovisenberg Diakonale Høgskole og postdoktor ved Avdeling for medisinsk atferdsvitenskap, Universitetet i Oslo. Hun er personlig trener, kostholdsveileder, sykepleier og har mastergrad og ph.d. i helsevitenskap. Lærum-Onsager arbeider med klinisk forskning innen ernæring, fysisk aktivitet og pasientrapporterte utfallsmål (PROM) hos ulike pasientgrupper.
Gro Rugseth er ansatt som førsteamanuensis II i idrettsmedisin ved Norges idrettshøgskole, Avdeling for idrettsmedisin. Rugseth er utdannet fysioterapeut og har doktorgrad i helsevitenskap fra Universitetet i Oslo. I sitt doktorgradsarbeid undersøkte Rugseth voksne personers erfaringer med å leve som overvektig og fet. Hennes forskningsinteresser har siden i hovedsak dreid seg om livsstilsproblematikk, ulike rehabiliteringskontekster og studenters læring.
Tone Rustøen er forsker ved Akuttklinikken på Ullevål, Oslo universitetssykehus HF, og professor II ved Universitetet i Oslo, Avdeling for sykepleievitenskap. Hun er forskningsleder i sykepleie i Helse Sør-Øst og leder en forskningsgruppe ved OUS. Rustøen er utdannet sykepleier og har ph.d.-grad i sykepleievitenskap. Hun har publisert flere artikler om livskvalitet og håp og om smerter og andre symptomer, og har også skrevet lærebøker om emnene. Som en del av sin doktorgradsavhandling har Rustøen utviklet kurs om styrking av håp hos mennesker med kreft.
Astrid Klopstad Wahl er professor og leder ved Avdeling for helsefag, Institutt for helse og samfunn, Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo, samt professor II ved Høgskulen på Vestlandet, Avdeling for helsefag. Hun er utdannet sykepleier og er dr. polit. fra universitetet i Bergen. Hennes forskningsfelt over flere år har vært kronisk sykdom, livskvalitet og mestring.