Selvmordsforebygging (Ebok)

For å kunne forebygge selvmord må vi forstå hva suicidalitet handler om

Forfatter:

Heidi Hjelmeland

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2022
Kopibeskyttelse: Readium LCP
Filstørrelse: 1.76 MB
Filformat: EPUB3
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202730970
Kategori: Medisin , Psykologi og psykiatri , Helsefag , Sykepleiefag og Sosialfag
Fag: Helsefag, Medisin, Psykologi og psykiatri, Sosialfag, Sykepleiefag
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Selvmordsforebygging

Etter et kvart århundre med nasjonale handlingsplaner for selvmordsforebygging har ikke selvmordsraten gått ned. I denne boken utfordres det rådende «sannhetsregimet», der kun kvantitativ forskning aksepteres og suicidalitet hovedsakelig forstås innenfor rammen av individuell psykopatologi. Hovedbudskapet er at for å kunne forebygge selvmord, må vi forstå hva suicidalitet handler om.

Kunnskap om risikofaktorer bidrar lite til slik forståelse, og et ensidig fokus på psykiske lidelser tar oppmerksomheten bort fra kildene til problemene: kilder som oftest befinner seg i konteksten. Selvmord må forstås i kontekst, og dermed må vi lytte til personer med levd erfaring med suicidalitet. Da trenger vi kvalitativ forskning, og hoveddelen i denne boken er en grundig gjennomgang av funn fra nettopp slik forskning. Med kunnskap fra kvalitativ forskning som utgangspunkt presenteres forslag til en ny visjon for selvmordsforebygging, der alle, både fagfolk og folk flest, kan bidra til å forebygge selvmord. Hovedformålet er å stimulere til refleksjon og debatt.

Boken vil passe for studenter innen psykologi, medisin, sosialt arbeid, psykisk helsearbeid, sosiologi og pedagogikk, for fag- og forskningsmiljøer innen helse, omsorg og forebygging, for politikere og alle som ønsker å forstå hva selvmord/suicidalitet kan handle om, slik at de selv kan bidra til å forebygge selvmord.

Til toppen

Andre utgaver

Selvmordsforebygging
Bokmål Heftet 2022
Forfatter(e)

Heidi Hjelmeland er professor ved Institutt for psykisk helse, NTNU. Hun har forsket på mange ulike aspekter ved suicidalitet siden 1992. De siste årene har hun vært særlig opptatt av kontekstens betydning for utvikling av suicidalitet, samt i metode- og teoriutvikling i selvmordsforskningen.