Samenes historie fram til 1750 (Heftet)

Forfatter:

Lars Ivar Hansen og Bjørnar Olsen

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2004
Antall sider: 429
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202196721
Kategori: Historie
Fag: Historie
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Samenes historie fram til 1750

For første gang foreligger det nå en samlet framstilling av eldre samisk historie. Den omfattende og rikt illustrerte boka er et resultat av flere års forskningsarbeid.

Forfatterne bygger på og problematiserer eldre og nyere forskning innenfor arkeologi, historie, religionsvitenskap, etnografi og lingvistikk, og presenterer den til nå mest omfattende oversikten over eldre samisk historie.

Forfatterne diskuterer inngående aktuelle spørsmål som tilkomst av samisk etnisitet, eksistensen av samiske rettigheter til områder og ressurser, tamreindriftens oppkomst og prosessen rundt kristningen av samene. Sentralt i framstillingen står samenes forhold til andre samfunn.

Boka er skrevet av to av Nordens fremste kjennere av samisk historie. Lars Ivar Hansen er professor i eldre historie ved Universitetet i Tromsø; Bjørnar Olsen professor i arkeologi ved samme universitet.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Presse Samenes historie fram til 1750

«Boka er et viktig bidrag til å avvikle den historiske "tausheten" som samene har vært omgitt av. [...] Det er solid, det er seriøst, boka gir oversikt og innsikt.»

 
Asbjørn Jaklin, Nordlys 7. juli 2004

«Et oppdatert og fullstendig oversiktsverk om samisk historie har lenge vært tiltrengt, og nå foreligger det første av til sammen to planlagte bind om emnet.»

Ingunn M. Røstad, ApollonLes hele anmeldelsen

Fortjener publikum

«Den samiske historien er en fortelling om fellesskap, også med andre folkeslag i nord. Et nytt verk bryter tvert med tidligere elendighetsskildringer. [...] Bjørnar Olsen og Lars Ivar Hansen har skrevet samisk historie som fortjener et større publikum.»

John Gustavsen, Altaposten 1. juli 2004

Til toppen

Forfatter(e)

Lars Ivar Hansen er professor emeritus i historie ved UiT Norges arktiske universitet.

Bjørnar Julius Olsen er professor i arkeologi ved UiT Norges arktiske universitet.