Russiske imperium (Heftet)

Forfatter:

Kåre Johan Mjør

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 356
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Nynorsk
ISBN: 9788202548926
Kategori: Statsvitenskap , Historie , Historie, religion og filosofi og Samfunnsvitenskap
Fag: Historie, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Russiske imperium

Russland har vore eit imperium i nesten 500 år. Det gamle russiske imperiet gjekk under i 1917, men oppstod snart i transformert versjon som Sovjetunionen. Sovjetunionen blei historie i 1991, men mange russarar førestiller seg enno eit Russland som er større enn det som ligg innanfor den noverande russiske føderasjonen.

Russiske imperium syner korleis arven frå imperiefortida pregar dagens Russland både politisk og ideologisk. For å forstå Russland og russisk sjølvforståing må vi kjenna til landet si forhistorie som ei verdsmakt.

Boka gjev den historiske bakgrunnen for nyare konfliktar med nabostatar og andre spenningar i samtida. Samstundes peikar ho på praksisar og tenkjemåtar som har blitt borte undervegs. Russland har sidan 1500-talet vore imperium på ulike måtar. Og imperiet var – og er – meir enn berre imperialisme. Boka analyserer mangfaldige konstellasjonar av eit sentrum i samverke med ulike periferiar, og kombinerer den politiske historia med ei idéhistorisk framstilling av russiske sjølvbilde, før og no.

Til toppen

Skal du lesa berre ei Russlands-bok i år, vil eg tilrå Kåre Johan Mjør.
Tom Hetland, Stavanger Aftenblad

Andre aktuelle titler

Presse Russiske imperium

«[...] ei grundig, tankevekkande og høgst leseverdig bok. »

Åsne Ø. Høgetveit, Historisk tidsskrift 2/2018Les hele anmeldelsen

«Låt mig direkt säga att denna bok är ett viktigt bidrag till forskningen om Rysslands utveckling som imperium. Mjør inte bara sammanfattar och systema­ti­se­rar en stor del av den tidigare forskningen, han har dessutom funnit en enkel och genial lösning på ett problem som många tidigare analyser av det ryska imperiet har brottats med.»

Per Månson, Salongen.noLes hele anmeldelsen

«Russisk historie er spennende og dramatisk. Russlandforsker Kåre Johan Mjørs bok Russiske imperium er det samme. [...] Kunnskap om dette landet er ikke å forakte og Kåre Johan Mjør skal ha varm takk for boka.»

Bjarte Botnen, Vårt Land

Årets beste sakprosabøker 20.12.2017

«Av alle gode Russlands-bøker i jubileumsåret for revolusjonen fortalde denne meg mest om «den russiske verda» og bakgrunnen for Putins ideologi og politikk. Ei bok til å jobba med, men også å bli klokare av.»

Tom Hetland, Stavanger Aftenblad

"Kåre Johan Mjør har skrevet en spennende og innholdsmettet bok om Russlands historie og kultur der «imperium» fungerer som det samlende begrepet. [...] Mjør har klart det kunststykke å skrive en bok om et viktig tema som kan leses med stort utbytte av både leg og lærd. Boken er utstyrt med flere svært nyttige fargekart, gjennomarbeidet ned i minste detalj og skrevet på et stilsikkert nynorsk."

Pål Kolstø, Arr - Idéhistorisk tidsskriftLes hele anmeldelsen

«... Russiske imperium leverer ein grundig og svært kunnskapsrik gjennomgang av russisk imperieideologi og imperiepolitikk gjennom 500 år. [...] Skal du lesa berre ei Russlands-bok i år, vil eg tilrå Kåre Johan Mjør.»

Tom Hetland, Stavanger Aftenblad

Til toppen

Forfatter(e)

Kåre Johan Mjør er forskar ved Centrum för Rysslandsstudier, Uppsala Universitet. Han har tidlegare publisert boka Reformulating Russia: The Cultural and Intellectual Historiography of Russian First-Wave Émigré Writers (2011) samt ei rekkje artiklar om eldre og nyare russisk idéhistorie og filosofi.