Psykiatri

for helse- og sosialfagutdanningene

Jannike Engelstad Snoek og Knut Engedal, 2017, Heftet, Bokmål

Omtale

Psykiatri for helse- og sosialfagutdanningene omfatter alle emnene som er vektlagt i undervisningen i psykiatri i de treårige helse- og sosialfagutdanningene. Behandlingen av ulike psykiske lidelser og tilstander blir gjennomgått i et livsløpsperspektiv – fra barn og ungdom til voksne og eldre. Boken består av tre deler.

Del I, Forståelse og holdning, gir en innføring i psykiatrisk tenkemåte, prinsippene for diagnostikk og ulike behandlingsformer, inkludert legemiddelbehandling. Dette danner grunnlaget for den kliniske fremstillingen i del II.

Del II, Tilstander og diagnoser, er bokens hoveddel. Her følger oppbyggingen i hovedsak den gjeldende diagnoselisten ICD-10. Alderspsykiatri er viet stor plass i et eget kapittel. Et kapittel om selvmord, selvmordsforsøk og selvskading er inkludert.

I del III, Psykiatrien i samfunnet, knyttes de psykiske lidelsene til strukturer og endringer i samfunnet. Her blir begrepene empowerment og brukermedvirkning utdypet og understreket. Lover og forskrifter som regulerer det psykiske helsevernet, blir gjennomgått, det samme blir individuell plan og betydningen av psykiatritjenesten i kommunene. Avslutningsvis gis en kort omtale av aktuelle organisasjoner og grupper som kan gi råd og veiledning i spørsmål som berører psykisk helse.