Populisme og kristendom (Heftet)

Forfatter:

Kristin Graff-Kallevåg, Sven Thore Kloster og Sturla J. Stålsett (red.)

Forfatter: , og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 292
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202720315
Kategori: Religion , KRLE , Historie, religion og filosofi og Samfunnsvitenskap
Fag: KRLE, Religion, Samfunnsvitenskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Populisme og kristendom

Hva er forholdet mellom kristendom og populisme?

Når det gjelder å legitimere politisk makt, kan lite måle seg med å appellere til folket eller til Gud. Populister gjør gjerne begge deler.

Politiske ledere verden over bruker et populistisk og religiøst repertoar for å komme til makta og holde på den. Denne boka retter blikket mot det norske samfunnet: Ser vi allianser eller motsetninger mellom kristne forestillinger og populistiske strategier her? Hva sier og gjør politikere? Hvordan responderer kirkene? Og hvordan kan dette sammenlignes med situasjonen andre steder, som i Russland, Frankrike, USA og Latin-Amerika?

Forfatterne av denne boka nærmer seg slike spørsmål fra ulike ståsteder innen samfunnsvitenskap, religionsvitenskap og teologi.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Presse Populisme og kristendom

«Siden populistiske ledere ofte benytter seg av religion og et religiøst vokabular, bør boken vekke interesse hos alle som vil forstå de politiske bevegelsene vi ser i vår tid. [...] Samtidig kan man ikke gå inn i debatten mot kristenpopulismen uten å forstå den. Og her gir boken desto mer innsikt.»

Erik Lunde, Vårt Land 11. februar 2022

Til toppen

Intervju

Derfor tror de at kristenpopulismen slår dårlig an i Norge
Les om boka og lanseringen 2. februar på Dagen (abo)

Til toppen

Forfatter(e)

Kristin Graff-Kallevåg er førsteamanuensis ved MF Vitenskapelig høyskole.

Sven Thore Kloster er gjesteforsker på Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo og seniorrådgiver i Mellomkirkelig råd.

Sturla Johan Stålsett er professor ved MF vitenskapelig høyskole. Fra 2006 og fram til årsskiftet 2013/14 var han generalsekretær i Kirkens Bymisjon. I tillegg til et stort antall kronikker og innlegg i dagspressen, har han skrevet en lang rekke vitenskapelige artikler og bøker i skjæringspunktet mellom samfunnsvitenskap og teologi.

Gyrid Gunnes er utdannet religionsviter og teolog, og er ordinert prest i Den norske kirke. Hun arbeider med en doktoravhandling i diakoni om Kirkens Bymisjon ved VID vitenskapelige høgskole. Hennes forskningsinteresser er teologi og marginalitet, ekklesiologi, kjønn og performativitet.