POP. En historie (Innbundet)

Forfatter:

Audun Molde

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 480
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202572235
Kategori: Estetiske fag
Fag: Estetiske fag
Om utgivelsen POP. En historie

Dette er en historie om popmusikken, gjennom 200 år – fra den industrielle revolusjon til den digitale pionértida: Musikk, teknologi, medier, formater og musikkindustri.

Det er en fortelling om immigrasjon, slavehandel, urbanisering, kriger og revolusjoner. Om segregering, klasseskiller, kjønnsforskjeller, religion, rase, smak, rikdom og fattigdom, høyt og lavt. Om de folkekjære underholderne, og om de som gjorde popmusikk til en kunstform. Om innovatører og oppfinnere. Om rebeller og tradisjonsbærere. Om utviklingen og opprinnelsen til de ulike sjangrene, fra vårt århundre og helt tilbake til den industrielle revolusjon. Om visjonære idéer og lykkelige tilfeldigheter. Om inspirasjon og om hvordan kulturuttrykk ofte finner helt uventede veier.

Dette er en historie kronologisk fortalt i real time om popmusikken og om skaperne av den; fagfolk, arbeidsfolk, forretningsfolk, kolleger, rivaler, håndverkere, kunstnere, stjerner, ikoner. Kvinner og menn som har skrevet, produsert, sunget, spilt og solgt sanger som har påvirket mennesker over hele verden.

Til toppen

Presse POP. En historie

«Audun Moldes bok får frem gjen­kjennelige utviklingstrekk i pop gjennom historien.
(...)

I motsetning til mange (de fleste?) som skriver om popmusikk, har musikkviteren Molde også god kjennskap til tonelære, rytmisk oppbygning og de kompositoriske særegenheter de forskjellige undersjangrene seg imellom. Det er en strengt kronologisk og pedagogisk orientert bok, uten overordnede narrative linjer eller forfølging av en påstand. (...) En ren fremleggelse av de store fakta kan også være fortellerteknikk.»Audun Vinger, Dagens NæringslivLes hele anmeldelsen

Et forsvar for pop på papir

"Audun Moldes nyskrevne pophistorie er en insistering på at vi fortsatt trenger sammenfatninger og oversikt.
[...]Det er altså et vågestykke Molde har begitt seg ut på, når han forsøker å oppsummere popmusikkens historie helt frem til i dag. Heldigvis har han gjort et omfattende researcharbeid, som både inkluderer reiser til musikalske arnesteder i USA og en rikholdig litteratur, og i det store og hele synes jeg boken vinner på det høye ambisjonsnivået.

Det er det flere grunner til: Molde velger å gå helt tilbake til popmusikkens forelegg og på denne måten kan han bygge boken ut fra innsikten om at musikken aldri er helt «ny», uten å bruke overdrevent mye plass: Over noen ganske få sider fortelles historien om musikken som religiøst ritual, via munkenes tidlige nedtegnelser av musikk på 500-tallet, til vekkelsessangene og ministrel shows i USA på 1800-tallet.

Samtidig feller han befriende få tårer over fortidens fortreffelighet. Ingen sjangre gis eksplisitt forrang. «Jeg er ikke spesielt nostalgisk anlagt…» skriver Molde i forordet, og ut fra hvordan boken har endt opp er det lett å tro på ham.

Det tydelige språket gjør at boken kan egne seg også som lærebok,»

Embret Rognerød, Ballade.noLes hele anmeldelsen

3000 år med vers og refreng 02.03.2018

"[...] god pensumlitteratur og alt i alt et kjærkomment verk for folk med generell, om ikke kjempedyp, interesse i stoffet."

Filip Roshauw, Dagbladet

Til toppen

Forfatter(e)

Audun er musikkviter, og har lang erfaring med talentutvikling for musikere, låtskrivere og artister. Han er Cand.Philol. med musikkvitenskap hovedfag fra UiO. Han har ledet oppbyggingen av Norges første høyskolestudium i populærmusikk på NISS (fra 2014 del av Westerdals Oslo Act, fra 2018 Høyskolen Kristiania), og han foreleser om musikkbransjen på BI-studiet Kultur og ledelse. Han har også vært tilknyttet Norges Musikkhøgskole. Audun har skrevet flere bøker om musikk, blant annet den kritikerroste bestselgeren "WOW! Populærmusikkens historie". Audun er en ofte brukt mediekommentator i aktuelle saker om musikk, musikkbransjen og de kreative næringene. Han holder foredrag, og har intervjuet en lang rekke kjente musikere og artister i scene-samtaler om musikk og karriere.

Audun er født i Bergen, oppvokst i Gulen, og bosatt i Asker/Bærum siden forrige århundre.