Pengene som forandret verden (Innbundet)

En historie om gullmynter

Forfatter:

Svein H. Gullbekk

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 232
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202719074
Kategori: Samfunnsøkonomi , Finans , Arkeologi , Sosialantropologi og Historie
Fag: Arkeologi, Finans, Historie, Samfunnsøkonomi, Sosialantropologi
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Pengene som forandret verden

Pengene som forandret verden tar utgangspunkt i de første pregningene av mynt i det syvende århundre f.Kr. og følger gullmyntenes historie fra antikken til den moderne verden. Boken dokumenterer gullvalutaenes utvikling gjennom 2500 år, hvordan pengesystemene henger sammen, og hvordan valutaene bygger på hverandre og på eksisterende standarder og tradisjoner.

Historiske skikkelser som Alexander den store, Julius Caesar, Justinian, Ludvig den hellige, George Washington, Napoleon Bonaparte, dronning Victoria, og Haakon VII trer frem på gullmyntene. Hver eneste av disse myntene har sin historie knyttet til samtidens syn på økonomi, politikk og kultur. Historiene som fortelles i denne boken tar utgangspunkt i disse gullmyntene, og gir en annerledes innfallsvinkel til mynt, valutaer og pengenes historie.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Presse Pengene som forandret verden

«Langt mer interessant enn man skulle tro, er også Svein H. Gullbekks «Pengene som forandret verden. En historie om gullmynter». Han starter i den andre enden av historien, og løfter frem hvordan penger har formet den moderne verden. [...] Bokas ambisjon er å være en «innføring i pengenes kulturhistorie». Slik legger forfatteren også til et kapittel om kolonialismen og hvordan myntene, med de store oppdagerne, fikk global utbredelse, frem mot den neste skjellsettende oppfinnelsen: Papirpengene.»

Fartein Horgar, Legekunsten 1/2022

«Svein H. Gullbekk har skrevet en flott bok om gullmyntenes historie fra tidenes morgen. [...] Boka er slående vakkert brukket og illustrert.»

Halvor Mehlum, Apollon 4/2021

«Ved å knytte velkjente historiske hendelser til spesifikke historiske mynter gjøres boken lett å lese for et bredt publikum. [...] Boken er gjennomgående illustrert med avbildede gullmynter, der man kan studere eksemplarer av myntkunsten, konkret knyttet til historiene som fortelles. I så måte kan forfatterens ærend i like stor grad synes å skape numismatisk entusiasme.»

Kjetil Vikene, Forskerforum 7/2021Les hele anmeldelsen

«Dette er verdenshistorie, fortalt på en spennende måte gjennom myntene og pengenes fremvekst. Det er underholdende og stort sett lettlest. Vi må understreke at dette er sakprosa på sitt mest saklige. Gullbekk holder seg til kjernen. Ser du etter et eventyr får du heller lese eventyr. Men markedet for dem som er litt (eller veldig) interessert i mynter er nok stort. Og de som har den interessen har trolig også den historiske interessen. Vi tipper denne boken vil favne bredt.»

Andreas Klemsdal, Finansavisen 7. august 2021

Til toppen

Intervju

Gir en samlet fremstilling av historien, fra kong Krøsus til kryptovalutaer
Les intervju med Svein H. Gullbekk i Derfor bok i Dagens Perspektiv

Til toppen

Forfatter(e)

Svein H. Gullbekk er professor i numismatikk og mynthistorie ved Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo. Han har publisert en rekke bøker og artikler om mynt- og pengehistorie, og er mye brukt som foreleser og formidler i tv og radio.