Ollianna (Innbundet)

Forfatter:

Gro Dahle

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 48
Illustratør: Nyhus, Kaia Linnea Dahle
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202661595
Alder: 3 - 6
Om utgivelsen Ollianna

Ollianna er en ny bildebok fra Gro Dahle om å lure på om man er gutt eller jente og hva som skjer hvis man våger å være seg selv. Forfatteren tar opp store temaer som kjønn og identitet.

Olli har alltid vært Olli. Gutten til mamma og gutten til pappa. Pappa vil gå over myrer og vasse over elver, løpe og fiske og klatre opp på fjelltopper, og han vil at Olli skal være med og bli sterk. Men Olli er sterk i øynene og god til å se. Han ser alt som glitrer og skinner og alt som er for lite og for trangt. Navnet er som en altfor stram genser, for Olli er ikke Olli, Olli kjenner at noe er feil. Hva vil skje hvis han blir Ollianna? Vil pappa kjenne igjen gutten sin da?

Ollianna er nydelig illustrert av Kaia Dahle Nyhus.

Til toppen

Presse Ollianna

Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus har gjort det igjen: - Gripende, vakkert og sterkt 23.09.2020

"Det mangler ikke på lovord når mor og datter samarbeider om bildebøker."

"Ollianna blir for meg nyskapende i barnelitterær sammenheng. Det handler om kjønnsidentitet og veien mot personlig og sosial aksept for det å være født som gutt, men kjenne at det er jente jeg er. Slik er livet til gutten Olli. Den smertefulle veien til identitetsskifte fra gutten Olli til jenta Ollianna er gripende, vakkert og sterkt framstilt. Språklig ligger Gro Dahles tekst tett opp mot det lyriske, og Kaia Dahle Nyhus fanger stemningen med det tilnærmet surrealistisk-symbolsk uttrykket."

 
Finn Stenstad, Tønsbergs BladLes hele anmeldelsen

Dahle og Nyhus skrur på lyset og rensker luften 16.10.2020

"Gro Dale er en forfatter som fullstendig fryktløs går inn i de vanskeligste tema og ­leder oss gjennom og ut på den andre siden, der vi opplever at troll sprekker i sola. Søkelys ­renser lummer luft."
"Jeg kjenner umiddelbart på en klaustrofobi og den bare vokser ettersom Dahle skildrer hvordan Olli i ulike situasjoner støter på negativ respons på følelsene sine - inklusive speilbildet: «Speilet lyver, og speilet vil ikke vise Olli slik Olli opplever seg selv. Speilet viser bare Olli utenifra». Så når det et stykke ut i boka skjer et vendepunkt, der Olli opplever å bli sett for den hun føler seg som, oppleves det som en stor ­lettelse. Da blir jeg klar over hvilken­ smertefull spenning jeg har sittet med. Utløsningen skaper håp. Det finnes en løsning."

"Bildene i Ollianna er laget av Kaia Dahle Nyhus. Ja ikke bare det, hun har også skrevet teksten inn i bildene og på den måten sikret et usedvanlig godt ­helhetsinntrykk. Her er ­ingen stygge, hvite bokser med tekst klasket inn i illustrasjonen. De svever mykt fra side til side, innhyllet i massevis av korte streker, nesten som pels."

Marianne Lystrup, Vårt Land

Flertallet på Stortinget sa nei til et tredje kjønn. Her er boken som utfordrer politikerne. 15.09.2020

«Flertallet på Stortinget sa nei til et tredje kjønn. Her er boken som utfordrer politikerne.»

«Nå trenger heller ikke førskolebarn kjenne seg alene om å være feilplassert i sin egen kropp.»

«Den poetiske teksten skaper en nokså intens opplevelse av hvor trangt det kjennes å være Olli: «Olli liker ikke speilet, for speilet hvisker til Olli at noe er feil».

«Ollianna ulmer av følelser alle kan kjenne seg igjen i - også når stemningen er satt i treffende variasjoner over transflaggets rosa og lyseblått.»

Guri Fjeldberg, Bergens TidendeLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Gro Dahle (f. 1962) bor på Tjøme i Færder kommune. Hun er cand.mag. fra Universitetet i Oslo og har studert kreativ skriving i Bø. I 1987 debuterte hun med Audiensen diktsamling som ble svært godt mottatt. Hun har senere utgitt en rekke kritikerroste og prisbelønnte bøker i ulike sjangere for både voksne og barn. Bøkene hennes er oversatt til en rekke språk. I tillegg til et aktivt og rikt forfatterskap, har hun etablert seg som en ettertraktet skrivelærer.

Mange forbinder Gro Dahle med bildebøkene hun har skapt sammen med henholdsvis illustratørmannen Svein Nyhus og illustratørdatteren Kaia Dahle Nyhus. Med bøker som Krigen (2013), Akvarium (2014), Ollianna (2020) og Ikke! (2022) har de skapt en helt egen sjanger. Dett er allalderbøker som utforsker krevende, viktige og vonde temaer, som vold i hjemmet, omsorgssvikt, skilsmisse og identitetsproblematikk. Bøkene er møtt med ovasjoner fra kritikerne, og er tildelt en rekke priser, fra Brage til Kritikerpris og flere av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur. Sammen utgjør de et helt lite bibliotek. Flere titler står på pensumlister ved universitet og høgskoler, og brukes aktivt i terapirommet. Gro Dahle og Svein Nyhus sterke Sinna mann (2003), om vold i hjemmet, er filmatisert. Filmen fikk selveste kongen til å gråte.

Gjennom årene har Gro Dahle markert seg som en av våre mest sentrale lyrikere, med samlinger som Regnværsgåter (1994), Karneval. Dikt i utvalg 1987-1997 (1998), Alle fugler (2007), Søster (2016), Hjem, sier hunden (2019) og Gave (2020). I 2022 kom både Elskede grøftekant og Samlede dikt, sistnevnte en mursten av en bok, som viser det betydelige omfanget av forfatterens diktning. Gro Dahle debuterte som romanforfatter med Huset i snøen i 2006, en bok som skapte begeistring hos kritikerne. Senere kom blant annet den personlige novellesamlingen Amerika (2015), den dystopiske romanen Dobbel dyne (2018) og sci-fi-inspirerte Tolv lysår (2021), som alle har høstet gode kritikker.

Gro Dahle kan vise til en rekke høythengende priser også for voksenbøkene sine. Allerede i 1998 mottok hun Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2022 ble hun tildelt Brages ærespris for et samlet og betydelig større og bredere forfatterskap. Juryenskrev i sin begrunnelse blant annet: Poesien har også alltid vært sentral i prisvinnerens forfatterskap. Gjerne omtalt som naivistisk i form, og alltid med en dypere klangbunn og en eksistensiell klo. Diktene hennes blir lest, delt, brukt.

For sitt bidrag til norsk poesi er hun også belønnet med Triztan Vindtorn poesipris (2015) og Herman Wildenveys Poesiepris (2021). Siden etableringen av ALMA, Astrid Lindgrens internasjonale minnepris (2002), har Gro Dahle vært nominert årlig, i sterk konkurranse med fremstående forfattere fra hele verden.