Ollianna (Innbundet)

Forfatter:

Gro Dahle

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 48
Illustratør: Nyhus, Kaia Linnea Dahle
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202661595
Alder: 3 - 6
Om utgivelsen Ollianna

Ollianna er en ny bildebok fra Gro Dahle om å lure på om man er gutt eller jente og hva som skjer hvis man våger å være seg selv. Forfatteren tar opp store temaer som kjønn og identitet.

Olli har alltid vært Olli. Gutten til mamma og gutten til pappa. Pappa vil gå over myrer og vasse over elver, løpe og fiske og klatre opp på fjelltopper, og han vil at Olli skal være med og bli sterk. Men Olli er sterk i øynene og god til å se. Han ser alt som glitrer og skinner og alt som er for lite og for trangt. Navnet er som en altfor stram genser, for Olli er ikke Olli, Olli kjenner at noe er feil. Hva vil skje hvis han blir Ollianna? Vil pappa kjenne igjen gutten sin da?

Ollianna er nydelig illustrert av Kaia Dahle Nyhus.

Til toppen

Presse Ollianna

Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus har gjort det igjen: - Gripende, vakkert og sterkt 23.09.2020

"Det mangler ikke på lovord når mor og datter samarbeider om bildebøker."

"Ollianna blir for meg nyskapende i barnelitterær sammenheng. Det handler om kjønnsidentitet og veien mot personlig og sosial aksept for det å være født som gutt, men kjenne at det er jente jeg er. Slik er livet til gutten Olli. Den smertefulle veien til identitetsskifte fra gutten Olli til jenta Ollianna er gripende, vakkert og sterkt framstilt. Språklig ligger Gro Dahles tekst tett opp mot det lyriske, og Kaia Dahle Nyhus fanger stemningen med det tilnærmet surrealistisk-symbolsk uttrykket."

 
Finn Stenstad, Tønsbergs BladLes hele anmeldelsen

Dahle og Nyhus skrur på lyset og rensker luften 16.10.2020

"Gro Dale er en forfatter som fullstendig fryktløs går inn i de vanskeligste tema og ­leder oss gjennom og ut på den andre siden, der vi opplever at troll sprekker i sola. Søkelys ­renser lummer luft."
"Jeg kjenner umiddelbart på en klaustrofobi og den bare vokser ettersom Dahle skildrer hvordan Olli i ulike situasjoner støter på negativ respons på følelsene sine - inklusive speilbildet: «Speilet lyver, og speilet vil ikke vise Olli slik Olli opplever seg selv. Speilet viser bare Olli utenifra». Så når det et stykke ut i boka skjer et vendepunkt, der Olli opplever å bli sett for den hun føler seg som, oppleves det som en stor ­lettelse. Da blir jeg klar over hvilken­ smertefull spenning jeg har sittet med. Utløsningen skaper håp. Det finnes en løsning."

"Bildene i Ollianna er laget av Kaia Dahle Nyhus. Ja ikke bare det, hun har også skrevet teksten inn i bildene og på den måten sikret et usedvanlig godt ­helhetsinntrykk. Her er ­ingen stygge, hvite bokser med tekst klasket inn i illustrasjonen. De svever mykt fra side til side, innhyllet i massevis av korte streker, nesten som pels."

Marianne Lystrup, Vårt Land

Flertallet på Stortinget sa nei til et tredje kjønn. Her er boken som utfordrer politikerne. 15.09.2020

«Flertallet på Stortinget sa nei til et tredje kjønn. Her er boken som utfordrer politikerne.»

«Nå trenger heller ikke førskolebarn kjenne seg alene om å være feilplassert i sin egen kropp.»

«Den poetiske teksten skaper en nokså intens opplevelse av hvor trangt det kjennes å være Olli: «Olli liker ikke speilet, for speilet hvisker til Olli at noe er feil».

«Ollianna ulmer av følelser alle kan kjenne seg igjen i - også når stemningen er satt i treffende variasjoner over transflaggets rosa og lyseblått.»

Guri Fjeldberg, Bergens TidendeLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Gro Dahle er født i 1962 og bor på Tjøme i Vestfold. Hun er cand.mag. fra Universitetet i Oslo og har studert kreativ skriving ved Høgskolen i Telemark. I 1987 debuterte hun med Audiensen diktsamling som ble meget godt mottatt. Hun har siden markert seg som en av våre mest sentrale lyrikere, med samlinger som Apens evangelium (1989), Linnea-pasjonen (1992), Regnværsgåter (1994) og Hundre tusen timer (1996). I 1998 kom Karneval, dikt i utvalg, med etterord av Arild Linneberg. I 2006 kom hennes første voksenroman: Huset i snøen, som fikk en enstemmig god mottakelse fra kritikerne. I 2012 kom Hundre tusen timer i ny utgave, med etterord av Steinar Opstad. Novellesamlingen Amerika (2015) gir en overbevisende skildring av en liten familie som flytter fra Norge til Amerika, sett fra barnets perspektiv.

Gro Dahle har skrevet bøker i mange sjangre og vunnet en rekke litterære priser, bl.a. Brageprisen for beste barnebok 2002, Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur i 2004 og Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur, beste illustrasjon, for boken Håpe sa gåsa, i 2011. Sistnevnte er illustrert av Gro Dahles datter Kaia Linnea Dahle Nyhus. Flere av Gros øvrige bøker er illustrert av hennes mann, Svein Nyhus. Sammen ble de tildelt Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok i 2014 for bildeboka Akvarium. I 1998 mottok Dahle Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2015 ble hun tildelt Triztan Vindtorns poesipris for sin innsats for norsk poesi.

Gro Dahles bøker er oversatt til en rekke språk. Hun har holdt mange populære skrivekurs og utgitt bøker om å skrive.