Norske seksualiteter (Heftet)

Forfatter:

Wencke Mühleisen og Åse Røthing (red.)

Forfatter: , , , , , , , , og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202292386
Kategori: Samfunnsfag
Fag: Samfunnsfag
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Norske seksualiteter

Norske seksualiteter handler om hvordan norskhet og seksualitet koples sammen på måter som får noen seksuelle idealer og praksiser til å framstå som mer norske enn andre.

Forfatterne skriver blant annet om

 • koplinger mellom seksualitet og norskhet i lærebøker for ungdomsskolen
 • medias framstilling av den norske idealkroppen
 • statens oppskrift på hva et godt parforhold er
 • hvilke forståelser av transseksualitet som finnes i dag
 • nigerianske prostituerte som gjør prostitusjon på feil måte og feil sted
 • regulering av kvinners seksualitet i krigstid

Noen av spørsmålene de stiller:

 • Er noen seksualiteter mer norske enn andre?
 • Hva er forskjellen på norsk seksualitet og ikke-norsk seksualitet?
 • Hva oppfattes som god norsk sex? På hvilke måter er seksualitet knyttet til nasjon?
 • Hva har staten med seksualiteten å gjøre?
 • Hvor går grensen mellom god seksualitet og dårlig, eller rett og slett feil seksualitet i Norge?

Alle som ønsker å forstå koplinger mellom norskhet og seksualitet vil finne denne boka interessant. Spesielt relevant er den for dem som studerer ved kjønns- og seksualitetsstudier eller tverrfaglige kulturstudier.

Bidragsytere
Arnfinn Andersen, Hilde Danielsen, Tor Folgerø, Tone Hellesund, Fredrik Langeland, Claudia Lenz, Wencke Mühleisen, Åse Røthing, May-Len Skilbrei og Stine Helena Svendsen

Til toppen

Anmeldelser av Norske seksualiteter
"Samtlige av artiklene undersøker velkjent terreng, de beste gjør det med nytt blikk som skaper uro i leseren, og "Norske seksualiteter" er en høyst velkommen undersøkelse av hva det norske egentlig betyr."Therese Tungen, Klassekampen, 28. februar 2009
"Norske seksualiteter er en mangefassetert bok med gode og seriøse bidrag. Artiklene står godt sammen, men funker også hver for seg. Forhåpentlig blir det trykket et nytt opplag."Hannah Wozene Kvam, NY TID 27. februar 2009

Til toppen

Forfatter(e)
Tone Hellesund er seniorforsker ved UNI Rokkansenteret og førsteamanuensis II ved AHKR, Universitetet i Bergen.
Åse Røthing er professor ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun arbeider med spørsmål knyttet til kritiske og interseksjonelle perspektiver på mangfold i skole og utdanning.
May-Len Skilbrei er professor i kriminologi ved Universitetet i Oslo. Der underviser hun blant annet om årsaker til kriminalitet, rettens håndtering av seksuell vold og kvalitative metoder. Hun forsker på spørsmål om kjønn, utsatthet, migrasjon og prostitusjon.

Stine Helena Bang Svendsen er stipendiat ved NTNU og forsker på ungdom, seksualitet og flerkulturalitet. Hun er spesielt opptatt av undervisning om seksualitet, med vekt på antidiskriminerende undervisning og forebyggende undervisning i forhold til seksuell trakassering og seksuelle overgrep. Svendsen har lang erfaring med antidiskrimineringsarbeid i frivillig sektor og kobler forskningsbasert kunnskap med praktiske metoder for å utvikle undervisningsstrategier som kan brukes i skolen.