Nasjonens antiborgere (Ebok)

Forestillinger om religiøse minoriteter som samfunnsfiender i Norge, ca. 1814-1964

Forfatter:

Frode Ulvund

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 256
Kopibeskyttelse: Readium LCP
Filstørrelse: 23.31 MB
Filformat: PDF
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202630331
Kategori: Historie og Historie, religion og filosofi
Fag: Historie
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Nasjonens antiborgere

Nasjonens antiborgere tar for seg hvordan de religiøse gruppene jøder, mormoner og jesuitter i forskjellige perioder ble ansett som fremmede, politisk farlige og uønskede i Norge. Sentrale spørsmål er hvem som gav uttrykk for at disse minoritetene var samfunnsfarlige, hva faren bestod av, og i hvilken grad tanker om samfunnsfare fikk gjennomslag i statlig religionspolitikk.

Forfatteren diskuterer blant annet hvordan forestillingene om disse gruppene påvirket definisjonen av en nasjonal identitet, fra 1814 og til lenge etter andre verdenskrig. Han argumenterer for at jøder, mormoner og jesuitter alle i perioder fikk roller som «antiborgere», som eksempler på det motsatte av hva det innebar å være gode norske borgere. Slik kunne den vanskelige egendefinisjonen av norskhet – og hva som kvalifiserte til medborgerskap i nasjonen – forbli løs og uavklart.

Forestillingene om de religiøse minoritetene hadde mange fellestrekk, og de sirkulerte fritt over landegrenser gjennom ulike kretsløp. Argumentasjonen som begrunnet behovet for et nasjonalt vern mot fremmede og uønskede grupper bar derfor preg av å være grenseoverskridende. Slik bidro transnasjonale stereotypier til å definere en nasjonal identitet.

E-boken tilsvarer 1. trykte utgave. Oslo: Cappelen Damm, 2017.

Til toppen

Andre utgaver

Nasjonens antiborgere
Bokmål Heftet 2017
Forfatter(e)

Frode Ulvund (f. 1969) er professor i historie ved Universitetet i Bergen. Han har skrevet og redigert en rekke bøker og artikler om temaer innen disiplineringshistorie, rettshistorie, friluftslivshistorie og religionspolitikk.