Når nyheter skaper engstelse (Heftet)

Forfatter:

Steinar Larssen (red.)

Forfatter: , , , , , , og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 200
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202414238
Kategori: Journalistikk og mediefag , Journalistikk , IJ-forlaget , Psykologi , Mediefag og Samfunnsvitenskap
Fag: IJ-forlaget, Journalistikk, Mediefag, Psykologi
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Når nyheter skaper engstelse

Når nyheter skaper engstelse handler om hvordan vi som innbyggere i Norge påvirkes av nyheter i norske medier om kriminalitet, krig, terror og katastrofer. I løpet av noen år har medielandskapet endret seg radikalt ved at sosiale medier og nettaviser har kommet til som viktige kanaler. Samtidig avspeiler nyhetsstrømmen hendelser som skaper engstelse og frykt i befolkningen her hjemme.

Forfatterne legger fram forskningsfunn som forklarer hvorfor slike nyheter gjør nordmenn engstelige. Forskningen viser at medienes krav til personifisering får følger for rapporteringen fra kriser og katastrofer. I andre tilfeller reduserer mangel på medieoppmerksomhet interessen for bistand. Dette medfører både etiske og moralske dilemmaer knyttet til journalisters profesjonsutøvelse.

Til toppen

Forfatter(e)
Steinar Larssen er cand.polit., cand.philol. og master i spesialpedagogikk. Han er opprinnelig journalist med erfaring fra flere aviser samt NRK, og har gjennom flere år undervist i videregående skole i blant annet mediefag. Han er nå lektor ved Hamar katedralskole.
Frank Aarebrot var professor i sammenliknende politikk ved universitetet i Bergen fra 1977 og til sin død 9. september 2017.
Trond Idås er rådgiver i Norsk Journalistlag (NJ), med bakgrunn som journalist, vaktsjef og klubbleder i Aftenposten. Han har hovedansvar for NJs arbeid på arbeidsmiljøfeltet, med spesialansvar for kursing i ulykke- og krisejournalistikk, sikkerhet og stressreaksjoner. Idås er norsk kontaktperson for Dart Center for Journalism & Trauma og medlem av Den norske UNESCO-kommisjonen.
Gunilla Jarlbro er professor og medieforsker ved Universitetet i Lund
Bjarne Kristiansen er seniorrådgiver i TNS Gallup.
Nils Petter Mørk er kommunikasjonssjef i Norske Leger Uten Grenser.
Morten Rostrup, dr. med, var i 1996 med på å stifte den norske avdelingen av Médecins Sans Frontières, MSF (Leger Uten Grenser), og har vært internasjonal president i MSF i en årrekke.
Einar Øverenget er filosof med doktorgrad fra Boston College.