Myten om Sisyfos (Heftet)

Essay om det absurde

Serie: Livets Bibliotek 

Forfatter:

Albert Camus

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 192
Forlag: Arneberg Forlag
Språk/målform: Bokmål
Originaltittel: Le mythe de Sisyphe
Oversatt av: Vestre, Bernt
Serie: Livets Bibliotek
ISBN: 9788202624538
Kategori: Filosofi
Fag: Filosofi
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Myten om Sisyfos

Med nytt innledende essay av Dag Solstad. FRA FØRSTE SIDE – Ja, fra første setning er Myten om Sisyfos en tekst som griper fatt i leseren med et dødsens alvor. Slik verkets undertittel angir, dreier det seg om et «essay om det absurde».

I Myten om Sisyfos tenkes det så å si på avgrunnens rand. Dette dødsens alvor er tilstede ikke bare gjennom tekstens høye trykk og temperatur. Både alvoret og døden tematiseres faktisk allerede i verkets åpningssetning: «Det finnes bare ett virkelig alvorlig filosofisk problem: det er selvmordet.» Også videre klinger alvoret og døden med i teksten – både i påvisningen av hvordan livets absurditet «kan slå hvilket som helst menneske i ansiktet på hvilket som helst gatehjørne», i den nådeløse demaskeringen av menneskets flukt fra det absurde, i diskusjonen av forholdet mellom det absurde og selvmordet, og i utlegningen av det absurdets etiske konsekvenser. For dypest sett er det i døden, i vissheten om menneskets dødelighet at følelsen av livets absurditet har sitt utspring. «Under det dødbringende lys fra denne skjebne, viser nytteløsheten seg.»

- Å avgjøre om livet er verdt å leve eller ikke verdt å leve, det er svaret på filosofiens fundamentale spørsmål. Eller er det det?
- Gjennom verkets første kapittel, «Det absurde og selvmordet», leder slike betraktninger Camus til en serie reformuleringer og presiseringer av utgangsproblemet:
- Er livet verdt å leve? Hva er sammenhengen mellom selvmord og mangel på mening? I hvilken grad er selvmordet en løsning på livets absurditet? Finnes det en logikk inntil døden? Hva menes så med «det absurde»?

Til toppen

Andre utgaver

Myten om Sisyfos
Bokmål Heftet 1994

Andre aktuelle titler

  • Myten om Sisyfos

    Essay om det absurde

    Cappelens upopulære skrifter / Albert Camus

    Heftet
Bøker i serien