Musikk og hjernen (Heftet)

Om musikkens magiske kraft og fantastiske virkning på hjernen

Forfatter:

Are Brean og Geir Olve Skeie

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 256
Illustratør: Sandemose, Iben
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202661779
Om utgivelsen Musikk og hjernen

Musikalitet er en unik menneskelig egenskap. Musikk gir oss glede og hjelp til å uttrykke følelser uten ord. Musikkens kraft har en enestående evne til å stimulere og endre hjernen vår.

Spedbarn forstår og reagerer på musikk lenge før de forstår betydningen av ord.Barn som spiller et instrument, er smartere og har bedre hukommelse. Mennesker med Parkinsons sykdom som knapt kan gå, kan løpe eller danse når de hører rytmiske sanger. Demente som hører barndommens sanger, kan oppleve klare øyeblikk. Musikkens kraft varer hele livet. Når vi hører musikk og utøver musikk selv, er det et fyrverkeri i hjernen der nervebaner kobles sammen. Det er hjernetrening på høyt nivå.

I denne boken får du vite hva hjernen gjør med musikk og hva musikk gjør med hjernen. Du kan følge tonens vei fra musikkinstrumentet, via ørets fascinerende bearbeiding av tonen og derfra helt inn til følelsene utløses i dypet av hjernen vår. Du kan også lese om forskning på bruk av musikk i behandling av sykdommer som demens og Parkinsons sykdom, i opptrening etter hjerneslag og som terapi ved psykiske lidelser.

Boken egner seg for alle som er glad i musikk og vil forstå mer av dens magiske kraft og fantastiske virkning på hjernen.

Illustrasjoner ved Iben Sandemose.

Til toppen

Presse Musikk og hjernen

Vi hører med hjernen, ikke med ørene 08.02.2020

En reise gjennom et allsidig og fascinerende musikalsk landskap.

Boken gir oss svar på mange diskutable sider ved musikk - utøvelse, øving, talent, musikkproduksjon, lytting, timing, samspill, musikkhukommelse, instrumentvalg - og en god del mer som vi sjelden tenker over.
Boken bør være interessant for leger, hjelpepersonell og sikkert også for forskere, men like aktuell for pårørende og musikere som spiller på pleie- og i private hjem.

Den er stort sett lettlest. Forfatterne holder seg unna fagtermer uten forklaringer, og bringer oss inn i deler av musikkens mangfoldige verden.

Kåre Grøttum, PulsLes hele anmeldelsen

Hjernens fyrverkeri 10.06.2019

Musikk kan bety mykje meir for liv og helse enn vi trur. To begeistra forfattarar kan kunsten å opplyse.

Musikk kan utløyse alt frå melankoli til heftig begeistring. Det siste gjer også denne boka; dette er inspirert og god fagformidling.

Vi merkar fort at dei er gode formidlarar, og lydhøyre er dei også: Forfattarane takkar særleg studentane sine for tilbakemeldingar på kva som har vore vanskeleg å forstå, og dermed korleis til dels komplisert stoff kan bli betre og enklare.

... vi kan ikke avsløre alt her, dette er trass alt ei spennande bok.

Brukarvennleg begeistra
Illustrasjonane til Iben Sandemose er enkle og originale, og ho får fram kjensler og tydingar som det ikkje alltid er like lett å fange med ord. Heldigvis har ein ikkje lessa på med allslags visuelle grep, men latt teikningane hennar stå eksklusivt. Boka har ei fyldig litteraturliste, der kjeldene er knytte til kapitla. Her er også eit sakregister for den som vil slå direkte opp på ulike tema.

Boka er meint både som pensum for musikkstudentar og sakprosa for oss andre. Ein får ikkje kjensla av å bli verken under- eller overvurdert, og då blir iallfall denne lesaren glad. Fagtermar blir forklarte og drøfta, og boka er spekka med forbløffande og artige fakta, alt formidla med snert.

Språket er godt og grundig, det er lett å sjå at det er blitt knadd og elta, ord for ord, setning for setning. Forfattarane vender seg heile tida til lesaren, og peikar fram og tilbake i teksten der tema kryssar kvarandre. Denne boka er rett og slett eit føredøme for andre som vil skrive fagbok med brei appell.

Boka fortener pris for språk og formidling ... Det er iallfall lett å sjå at forfattarane er meir enn begeistra for feltet sitt, og det smittar.

Bente Riise, PROSA, Tidsskrift for sakprosa

Hjernen er stjernen 25.03.2019

"Godt lesestoff om musikk og hjernen: Fra hvordan bli hektet på en sang til mulige medisinske virkninger."

"Fine illustrasjoner."

"Vil man derimot bare få nok innsikt og oversikt til å briljere i selskapslivet, er den norske boka et enkelt valg. Der er fagtermene tonet ned til fordel for tilgjengelighet og lett forskningsformidling. Musikk og hjernen viser også, fordi den er nyere, til ferskere forskningsresultater."

Aslaug Olette Klausen, Klassekampen

Musikk for hjernen, ikke ørene 05.02.2019

"Den lettleste, spennende og underholdende popvit-boken Musikk og hjernen anbefales hjertelig til alle som vil lære noe uventet om den grå klumpen med vann og fett vi har mellom ørene."

Eskil Olaf Vestre, BalladeLes hele anmeldelsen

Musikalsk om hjernen 03.02.2019

"En fascinerende fortelling om musikkens makt over mennesket. Musikk og hjernen er engasjert formidling om ekstremt avanserte prosesser i hjernen. Boken er full av interessante fakta, refleksjoner rundt vårt forhold til musikk. Den rommer spennende, helt ny forskning om temaet, og det er balansert og kunnskapsrikt fremstilt."

Hilde Østby, Aftenposten

Til toppen

Forfatter(e)

Are Brean er nevrolog, PhD, sjefredaktør i Tidsskrift for den norske legeforening og førsteamanuensis ved Norges Musikkhøyskole, hvor han underviser om musikk og hjernen. Han har vært overlege ved Nevrologisk avdeling, Rikshospitalet, Oslo universitetssykehus, leder av Norsk nevrologisk forening og styremedlem i Hjernerådet. Brean er forfatter av en lang rekke fagartikler og bokkapitler, og har skrevet to kokebøker. Dette er hans tredje bok. Han mottok Norsk nevrologisk forenings formidlingspris 2019 for sin fremragende formidling gjennom mange år, både som redaktør, forfatter og foredragsholder.

Geir Olve Skeie er nevrolog, PhD, overlege ved Nevrologisk avdeling, Haukeland universitetssjukehus, og professor II ved Griegakademiet, hvor han underviser om musikk og hjernen. Han er i tillegg utdannet pianist fra Griegakademiet i Bergen, der han studerte med Jiri Hlinka. Skeie har over 100 internasjonale publikasjoner, og har blant annet forsket på musikkens påvirkning på hjernen og bruk av musikk ved Parkinsons sykdom og hjerneskader. Geir Olve Skeie har mottatt Norsk nevrologisk forenings formidlingspris 2020 for sine fortellinger om musikkens påvirkning på hjernen.