«Medicinal-Indretningen» (Innbundet)

Nordlandssykehusets historie 1796-2020. Somatikken

Forfatter:

Wilhelm Karlsen (red.), Astrid Marie Holand og Ole Georg Moseng

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 416
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202674410
Kategori: Historie
Fag: Historie
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen «Medicinal-Indretningen»

«Men en dag etter fire måneder sto jeg opp og tok tre skritt på golvet […] Jungeltelegrafen gikk over hele sykehuset og alle kom for å se».

– Mary-Anne, poliopasient på Bodø sykehus fra hun var 10 til 13 år (1950–1953)

Denne boka forteller Nordlandssykehusets historie fra å være et lite epidemisykehus med bare én ansatt lege i 1796, til dagens høyspesialiserte sykehus med flere tusen ansatte. Den forteller om hvordan sykehuset har bidratt til å behandle og pleie Mary-Annes og andre nordlendingers sykdom gjennom mer enn 200 år. Sykehuset har blitt formet av medisinsk utvikling, helsepolitikk og ideologi – og de særegne forholdene ved Nordlands geografi, klima, bosettingsmønster og levekår. Med utgangspunkt i den somatiske virksomheten i Bodø, er dette de bærende elementene i fortellingen.

Til toppen

Forfatter(e)

Wilhelm Karlsen er førsteamanuensis, dr. art., i historie ved Nord universitet. Han har moderne historie som sitt hovedområde og har skrevet bøker og artikler blant annet om byhistorie, byplanlegging, pressehistorie og om idrett og identitet.

Astrid Marie Holand er førsteamanuensis, ph.d., i historie ved Nord universitet. Hennes forskningsfelt er pressehistorie, meningsdanning og demokrati, velferdsutvikling, økonomisk historie og innovasjon.

Ole Georg Moseng, professor, dr. philos., ved Universitet i Sørøst-Norge og har også vært professor ved Universitetet i Nordland. Han har arbeidet med medisin- og helsehistorie i hele sitt akademiske liv og har skrevet en rekke bøker og artikler om disse temaene.