Mangfold og tvetydighet (Heftet)

Aktuelle blikk på religion

Forfatter:

Jan-Olav Henriksen

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 171
Forlag: Portal forlag
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788283140743
Kategori: Religion
Fag: Religion
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Mangfold og tvetydighet

Er det en rett linje fra religion og sterke religiøse overbevisninger til vold, undertrykkelse og terrorisme? Og må det være en motsetning mellom religion og vitenskap? Det er blant spørsmålene denne boken berører.

Jan-Olav Henriksen argumenterer her mot forenklende oppfatninger om religionens rolle og betydning i samfunnet. Fordi religion er et mangfoldig og tvetydig fenomen er generaliseringer som beskriver den entydig og summarisk lite egnet til å skape forståelse om hvordan religion kan både orientere mennesker og gi dem sjansen til utvikling og endring.

Med et konstruktivt sikte analyserer Henriksen i denne boken kritisk ulike trekk ved hvordan religion oppfattes i det norske samfunnet, og problematiserer alt fra religiøse fortolkninger av 22. juli, Per Sandbergs og Hege Storhaugs forenklende oppfatninger om Islam, til konservative religions vekt på lydighet mot autoriteter. Henriksen tilbyr også en ironisk liste over punkter som kan brukes av mennesker som ønsker å ødelegge religionen sin. Denne boken vil bidra til å nyansere religionsdebatten i Norge.

Til toppen

Forfatter(e)

Jan-Olav Henriksen (f. 1961) er professor i religionsfilosofi ved MF Vitenskapelig høyskole for teologi, religion og samfunn i Oslo.