Livet bak kateteret (Innbundet)

En beretning om lærerskikkelser fra Dickens til Solstad

Forfatter:

Egil Børre Johnsen

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202295189
Kategori: Pedagogikk og lærerutdanning , Pedagogikk og elevkunnskap , Pedagogikk og Lærerutdanning
Fag: Pedagogikk, Pedagogikk og elevkunnskap
Nivå: Vg1, Vg2, Vg3, Yrkesfag Vg1, Yrkesfag Vg2, Yrkesfag Vg3 påbygging
Komponent: Pedagogisk litteratur
Om utgivelsen Livet bak kateteret

Livet bak kateteret er en bok som viser lærerskikkelsers plass i skjønnlitteraturen. En lang rekke betydelige forfattere har etterlatt seg en omfattende innsikt i lærerens verden, noe som kan gi kunnskap og innfallsvinkler til å utdype dagens debatt om lærerprofesjonen.

Egil Børre Johnsen, som gjennom mange år har samlet og lest en stor mengde bøker med lærere som hovedpersoner, mener at romanen, novellen eller diktet kan gi innsikter om lærerens liv som ikke kommer fram i en fagbok. Diktningen bearbeider og tolker det som har, eller kunne ha skjedd med en særegen kombinasjon av avstand og nærhet. Vi har alle vært elever og derfor får skoleskildringer i litteraturen en spesiell nærhet til oss som lesere.

Forfatteren følger to hovedlinjer i boken: han vil gi innblikk i det mangfoldet av yrkessituasjoner og lærerskjebner - av livet bak kateteret - som skildres i litteraturen. I lærerlitteraturen er det mange skurker, fra Dickens' lærertyranner til Kiellands adjunkt i Gift, som til slutt tok livet av lille Marius og disse skildres i boken, men likevel har forfatteren som sin andre hovedlinje et ønske også om å lete etter fenomenet den gode lærer.

Boken passer for alle som har vært elever, men kanskje henvender den seg aller mest til alle som er eller har vært lærere og som gjennom denne boken kan få anerkjennelse for at de har en sentral plass, i litteraturen og i samfunnet.

Til toppen

Presse Livet bak kateteret

Jakten på den gode læreren

«... – Læreren er en kunstner, og har ikke noe annet instrument å spille på enn seg selv. Dette mener forfatter og Dr. philos Egil Børre Johnsen, som har gjort seg mange tanker om lærerens posisjon i samfunnet gjennom arbeidet med boken Livet bak kateteret. En beretning om lærerskikkelser fra Dickens til Solstad.»

Halldis Fougner, Fabelaktig formidlingLes hele anmeldelsen

Livet bak kateteret - eit skattekammer av lærarskildringar i vesteuropeisk litteratur

«... som ein port inn i litteraturen om skulen er Livet bak kateteret truleg eineståande. Ho er grei å lese, imponerande oversiktleg, ja, rett og slett ein kjekk vegvisar som kan spare deg for mykje tid.»

Leif-Andre Trøhaugen, Norsklæreren 1/2010

"Når boka i tillegg til alle de fine referansene, utdragene og kommentarene har et rikholdig register med hundrevis av forfattere og bøker som omhandler lærere og læreryrket, bør Johnsens velskrevne og personlige bok bli et selvsagt pensumvalg, både i norsk- og pedagogikkutdanninger her til lands. Men ikke bare verdifull for kommende lærere. Jeg vil hevde at også alle som allerede har sitt liv bak kateteret i norsk skole, kan ha glede og nytte av Johnsens verk."

Finn Stenstad, Utdanning 19/2009

"Alle som har ansvar for god og positiv skoleutvikling bør lese denne boka. Visse sider av den bør være et nyttig utgangspunkt på kurs for lærere og skoleledere [...] Han skriver godt; konsentrert, variert og levende; mange ganger også morsomt. Han har utført et stort arbeid med tekstvalg, disponering og skriving av denne boka. Vel blåst! All ære til forfatter og forlag!"

Arne Bergersen, Arendals Tidende, 10. oktober 2009Les hele anmeldelsen

Obligatorisk lesning for kommende lærere

"Han setter den pedagogikk og den lærergjerning som figurene framstilles med, inn i en både skolehistorisk og didaktisk-pedagogisk tradisjon. Slik blir "Livet bak kateteret" eksemplarisk i betydning refleksjonsskapende. Og dermed særs nyttig som lærebok, kanskje bedre enn enhver teoritung pedagogikkbok. Egil Børre Johnsens velskrevne og personlige bok bør bli et selvsagt pensumvalg [...] ved samtlige lærerutdanninger her til lands."

Finn Stenstad, Tønsbergs Blad, 25. august 2009

Til toppen

Forfatter(e)
Egil Børre Johnsen (f. 1936) er utdannet lektor og dr.philos. Han har skrevet en lang rekke bøker om språk, litteratur og skole, i tillegg til lærebøker for både grunnskole og videregående skole.