Det er vanskelig å ta til motmæle når statsministeren sier at ”det kan vi ikke gjøre på grunn av renta”. Ligningen for lykke ser nettopp bak de økonomiske sammenhengene og størrelsene som til daglig tas for gitt i media og den politiske debatten.
Hvordan bestemte en seg for å bruke fire prosent av oljefondet i året, og hvem var først ute med å si at fattige taper 100 milliarder dollar på dagens handelspolitikk? Hva er historien bak disse tallene, hvilken politikk fører de med seg og hvem tjener på at de ble de gjeldende. Hvem er egentlig markedet, middelklassen og de rike – og hvor mye makt har de? Hvilke variabler glemte økonomene bak formelen for den gode skole og den beste klimaavtale?
For å få svar på dette går veien blant annet om Statistisk årbok 1960, vi blir bedre kjent med statsministeraspiranten Jens Stoltenberg, urøkonomen Adam Smith og dansefilmhelten Patrick Swayze, og så er vi endelig klar for å se nærmere på ligningen for lykke som tittelen på denne boken lokker med.
"Reinertsen har levert en dypt leseverdig, informert, intelligent, original analyse som til og med er stilistisk nyskapende (...). Jeg synes det funker, og håper riktig mange kjøper og leser boka."
Bent Sofus Tranøy, Klassekampen
Harselerer om tall og økonomi
"Maken til overskuddshorn av en bok, er det lenge siden denne anmelderen har lest."
Susanne Moen Stephansen, NRK
Et scoop av en bok om lykke
"Maria Reinertsens bok Ligningen for lykke er et scoop av en bok, scoop i betydningen funn for den som leter etter årsaken til økonomikrisen, men også SKUP i form av gravejournalistikk." "I dag finnes det ingen pris for den type gravearbeid den 30 år gamle samfunnsøkonomen og journalisten i Morgenbladet, Maria Reinertsen, har foretatt. Det burde det, spør du meg. For dette er graving på økonomisk makronivå, innen et felt vi alle burde få mer kjennskap til for å kunne danne oss bedre bilder av hva som skjer med de pengestyrte rammer vi alle er så avhengige av."
Maria Berg Reinertsen (f. 1980) er samfunnsøkonom og journalist i Morgenbladet. Der skriver hun blant annet om økonomiske temaer for folk som ikke nødvendigvis er interessert i økonomi. I 2010 utga hun den kritikerroste Ligningen for lykke. Tallene, tankene og tilfeldighetene bak den rådende økonomiske fornuft. Hun har utgitt biografien Henriette Schønberg Erken. En norgeshistorie sett fra kjøkkenbenken, som kom i 2013. For denne boken fikk hun Bokhandelens Sakprosapris for forfattere i 2014. I 2017 utga hun Reisen til Bretton Woods, som hun fikk NTNUs sakprosapris for. For sin økonomiformidling som forfatter og journalist fikk hun i 2018 Språkrådets Språkpris.