Lidelse på TV (Heftet)

En kritisk analyse av fremstillinger og fortellinger i TV-aksjonen

Forfatter:

Siri Hempel Lindøe

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 188
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202566623
Kategori: Journalistikk og mediefag , Journalistikk , Samfunnsfag og Mediefag
Fag: Journalistikk, Mediefag, Samfunnsfag
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Lidelse på TV

Lidelse på TV undersøker fremstillinger av lidelse i NRKs årlige TV-aksjon og stiller spørsmålene: Hvilke fortellergrep tas i bruk for å fremstille lidelse på TV? Hvilke historier er det som finner vei til skjermene våre, og hvordan engasjerer de oss som tilskuere?

Lidelse på TV
tar utgangspunkt i at det finnes noen faste mønstre som preger fremstilling av lidelse i mediene, og legger disse til grunn for analysen.

Analysen tar sikte på å få frem noe av variasjonsbredden i de mange formålene TV-aksjonen gjennom årene har arbeidet med. Tre aksjoner er plukket ut: TV-aksjonen 2010, På flukt - om flyktninger; TV-aksjonen 1997, Krafttak mot kreft - om kreftbehandling i Norge; TV-aksjonen 2008, Blå Kors - om barn som lider på grunn av voksnes rusmisbruk.

De tre aksjonene gir anledning til å undersøke forskjeller i fremstillingen av lidelse. Hva preger fortellingene når noen lider i et fremmed land, sammenlignet med når noen lider her hjemme? Hvordan fremstilles lidelsen når den er skambelagt?

Boken setter også TV-aksjonen inn i en idéhistorisk sammenheng og gir et historisk perspektiv på noen av de endringene den har vært gjennom siden oppstarten midt i 1970-årene.

Til toppen

Presse Lidelse på TV

"... den kombinasjonen av kunnskap som Lindøe har med både sin akademiske bakgrunn og lang klippererfaring på høyeste nivå, gir en helt egen dimensjon og bidrag til forståelse av temaet." - Maria Konow-Lund 

Les hele artikkelen her. 

Til toppen

Forfatter(e)

Siri Hempel Lindøe er førsteamanuensis ved Institutt for nordisk og mediefag ved Universitetet i Agder, hvor hun jobber med film- og medieutdanning. Hun er programingeniør med bakgrunn som klipper i NRK Fjernsynet, og har hovedfag i idéhistorie