Levde lærerliv (Heftet)

Volda-læreren i brevbøker 1930–1995

Serie: Religionsfag Profil 38

Forfatter:

Kjell-Arild Madssen

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 234
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
Serie: Religionsfag Profil
Serienummer: 38
ISBN: 9788202707194
Kategori: Religion
Fag: Religion
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Levde lærerliv

Denne boka er tilgjengelig i en gratis open access-utgave på noasp.no.

En rekke klasser som fikk utdanninga si ved Volda lærarskule på 1900-tallet holdt sitt fellesskap ved like gjennom det de kalte brevbøker. I solide skrivebøker med stive permer informerte de sine klassevenner både om sine profesjonelle og sine personlige liv. I det materialet som legges fram her, inngår seks brevboksamlinger skrevet av fire 4-årige og to 2-årige klasser, som fikk utdanninga si mellom 1930 og 1949. Noen av klassene holdt liv i skriveprosjekta sine i over 50 år. Til sammen utgjør materialet rundt 7000 stort sett handskrevne sider.

Brevbøkene er en spennende innfallsport til livs- og skolehistorie, profesjonsutvikling og læreridentitet, og kaster et mentalitetshistorisk lys over den lærertypen som er blitt kalt «Volda-læreren». Rektor ved lærerskolen var i disse åra Erling Kristvik, og mange av brevskriverne kaller seg med stolthet «kristvikianere». Brevbøkene kan leses som denne lærergenerasjonens sjølportrett.

Denne boka er utgivelse nr. 38 i skriftserien Kyrkjefag Profil.

Til toppen

Andre utgaver

Levde lærerliv
Bokmål Open Access 2020
Forfatter(e)

Kjell-Arild Madssen (1944) er dr. polit, førsteamanuensis emiritus, og har vært tilsatt i lærerutdanninga i Volda i over 40 år.

Bøker i serien