La gründere flytte (Heftet)

Formuesskattens dilemmaer i krisenes tidsalder

Forfatter:

Ole Gjems-Onstad

Hør Gjems-Onstad om formuebeskattning og gründere på Civitas podcast Liberal Halvtime 

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 136
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202683719
Kategori: Skatterett og Juridiske fag
Fag: Skatterett
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen La gründere flytte

I krisetider tilpasser inntektsskatten seg: null inntekt – null skatt. Tilsvarende er det med transaksjonsskatter som merverdiavgiften: Ingen omsetning, ingen avgift. Formuesskatten er derimot frikoblet økonomiske realiteter. Selv med underskudd påløper formuesskatt. Covid-19 er en leksjon i hvorfor Norge er tilnærmet alene om å opprettholde formuesskatt – en skatteform OECD ikke anbefaler.

Formuesskatten er gårsdagens skatt. Norge har ingen forretningseventyr av typen Lego, Novo, Carlsberg, Rockwool, ABB, Ecco, Maersk, Ikea, Volvo, Hennes & Mauritz, Ericsson, Assa, Atlas Copco, Electrolux, Husqvarna, Saab, Skanska eller Spotify. Tiden er kommet for å ta på alvor at formuesskatten vanskeliggjør ekstraordinær gründervirksomhet.

Til toppen

Presse La gründere flytte

Professor hardt ut mot formuesskatten – mener den skader Norge 18.09.2020

«– For å bli kvitt formuesskatten så er det nok å flytte til Strømstad. Det er en skatt som diskriminerer veldig mot å få til noe, og som skader Norge, sier Gjems-Onstad.»

Johan B Sættem, NRKLes hele anmeldelsen

«I boken går også Gjems-Onstad gjennom internasjonale skatteregler. Han har en interessant gjennomgang av den historiske utviklingen når det gjelder formuesskatt, og han går grundig gjennom hvordan denne skatten fungerer i Sveits og forklarer forskjellene mellom Sveits og Norge ... Om noen av motstanderne mot å fjerne formuesskatten lar seg omvende av Gjems-Onstads bok, er usikkert. Men den er verdt å lese, også for dem. Om man lander på at omfordeling er viktigst, bør de som vil beholde formuesskatten lese boken for å få en forståelse av hva nedsidene ved et slikt standpunkt er. Boken er også en god «voksenopplæring» for journalister og samfunnsdebattanter, som med dette får en grundig gjennomgang av hvordan skatten fungerer, og hvordan andre land har innrettet seg.»

Mathilde Fasting, MinervaLes hele anmeldelsen

«Nå håper skatteprofessoren at pandemien medfører formuesskattekutt – for å stimulere til vekst.»

Stig Flesland, SkattebetalerforreningenLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Ole Gjems-Onstad er lic. jur og dr. juris fra Universitetet i Oslo (UiO). Siden 1985 har han vært professor ved BI. Videre har han vært professor II ved UiO og Universitetet i Stavanger, gjesteforsker ved Harvard University og University of Michigan samt adjunct professor ved Queensland University of Technology. Han har dessuten innehatt verv i International Fiscal Association og European Association of Tax Law Professors.

Gjems-Onstad ledet utviklingen av BIs høyere revisorstudium og masterstudium i skatte- og avgiftsrett og var stiftende redaktør for Skatterett og skattelovsamlingen. Han har skrevet og redigert over 40 bøker og svært mange artikler, både som fagperson og samfunnsdebattant, samt mange temanummer av kulturtidsskriftet Dyade.