Kvinner i kamp (Innbundet)

150 år med frihet, likhet, søsterskap

Forfatter:

Marta Breen og Jenny Jordahl

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 128
Illustratør: Jordahl, Jenny
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202559410
Alder: 12 - 20
Om utgivelsen Kvinner i kamp

For 150 år siden levde kvinner og menn svært forskjellige liv. Kvinner fikk ikke stemme ved valg eller tjene egne penger. Det var først da kvinnene begynte å organisere seg at det skjedde endringer.

I Kvinner i kamp forteller forfatter Marta Breen og illustratør Jenny Jordahl om kvinnebevegelsens mange dramatiske kamper. Fra erklæringen av kvinners rettigheter i 1848, gjennom kvinnebevegelsen, suffragettene , prevensjon og abortspørsmålet og til Malalas kamp og menneskehandel og kjønslemlestelse.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Presse Kvinner i kamp

Feminisme for alle

«En pedagogisk og engasjerende gjennomgang av 150 års kamp for frihet, likhet og søsterskap, der tegningene er vel så viktige som teksten. Boka passer både for gutter og jenter og burde være historiepensum i skolen.»

Anne Cathrine Straume, NRKLes hele anmeldelsen

UKENS BOKTIPS 02.03.2018

"Les den som en innføring i feminismen!"

Camilla Norli, VGLes hele anmeldelsen

Damenes duell 03.05.2018

"Marta Breen og Jenny Jordahl forteller lett og ledig kvinnebevegelsens historie."

MORTEN HARPER, Le Monde DiplomatiqueLes hele anmeldelsen

Fristende og forførende feminisme 02.05.2018

"Fristende og forførende feminisme."

"Av og til er det enkle glitrende godt. Breen og Jordahls fremstilling av kvinnekampens historie i tegneserieformat er frisk og befriende blottet for selvhøytidelighet. Å kunne bla gjennom 150 års historie via stilsikre, struttende og livsbejaende illustrasjoner, tolkninger og dramatiseringer er fascinerende. Blikket hviler godt på detaljer som gir assosiasjoner og mat til ettertanke. Det er humor og vidd i Breen og Jordahls verk, i både innhold, kontekst og strek."

Ellen Lande, Ny TidLes hele anmeldelsen

Lekent og solid om kvinnekamp 08.03.2018

"Kvinner i kamp – 150 års kamp for frihet, likhet og søsterskap gir leseren et lekent og helhetlig innblikk i sakene som har definert kvinnekampen, og klarer å både være en hyllest til kvinnene som har kjempet, samtidig som den minner om at hardt tilkjempa rettigheter aldri må tas for gitt, og at vi fremdeles har mange kamper å vinne."
"Marta Breen og Jenny Jordahl åpner boken i en verden der kvinner regnes som menns eiendom. De avslutter den i verden som fremdeles forhindrer jenter og kvinner å leve frie liv. For leseren som anså kvinnekamp i eget land som et ferdig kapittel, vil de siste sidene være med på å åpne øynene for den urett som også i dag rammer kvinner – både i Norge og andre steder."

Elise Dybvig, Empirix.noLes hele anmeldelsen

Kvinnekamp i klare farger 18.04.2018

"Kvinner i kamp er en oversiktlig, solid og spennende innføring i kvinnebevegelsens historie. Ikke minst er boka en hyllest til motet og viljen til de som har gått veien før oss, og den synliggjør noen av kvinnene vi står på skuldrene til.Kvinner i kamp er også en påminnelse om hvor mye «det annet kjønn» faktisk har oppnådd av rettigheter i løpet av de siste 150 år, samtidig som den minner om de kamper som gjenstår."

Anne Synnøve Simensen, ProsaLes hele anmeldelsen

«Kvinner i kamp»: Rå damer og kvinnekamp for nybegynnere 25.03.2018

"Kvinner i kamp er halvannen time av ditt liv i bytte mot 150 år med kvinners kamp for likestilling. Den er vel verdt det."
"Den lettleste teksten og de humoristiske illustrasjonene gjør historien langt mer tilgjengelig."

Sunniva Eide, UniversitasLes hele anmeldelsen

Kvinnebevegelsens mange kamper 23.03.2018

"Marta Breen og Jenny Jordahl har igjen lyktes om et bokprosjekt."

"Breen og Jordahl har laget en flott tegneseriebok som tar for seg viktige deler av kvinnebevegelsens historie. De forteller om alvorlige og aktuelle temaer på en morsom og lærerik måte og lykkes med det. Boka har et godt samspill mellom tekst og tegninger, og det er mange ungdommer som vil ha nytte av å lære om kvinners kamp for rettigheter gjennom en slik kanal. Mest sannsynlig vil de synes kvinnekamp er kult og ikke minst viktig. Jeg ser frem til neste prosjekt."

Kristina Brembach Furuvang, BarnebokkritikkLes hele anmeldelsen

Kvinner i kamp er rett og slett original og smart historiefortelling med en snerten humoristisk brodd, og er etter min mening den sterkeste av Breen og Jordahls feministisk orienterte samarbeidsprosjekter.”

Ingrid Senje, Bokvennen Litterær Avis

Elementær kvinnekamp 08.03.2018

"Dette er en kombinert lærebok og kampskrift, en bok som vil mye, men som også kan underbygge den viljen med en solid presentasjon."

Trond Sätre, Serienett.noLes hele anmeldelsen

Kvinner i kamp, av Marta Breen og Jenny Jordahl 27.03.2018

"Jeg var nesten euforisk i min umiddelbare tilbakemelding etter første gangs lesing. Ved andre gangs lesing er jeg like begeistret. – Og det beste er at den vil stå seg, gang etter gang etter gang."
"Nok en gang har Marta Breen og Jenny Jordahl kombinert historisk kunnskap, formidlingsevne, smittende engasjement og kunstneriske streker med både humor og alvor. Skaff dere boken, gi den videre til yngre generasjoner."

Eli R. Gjengstø, Elikkens bokhylleLes hele anmeldelsen

Kvinner i kamp 150 års kamp for frihet, likhet, søsterskap! 21.03.2018

"En artig bok å lese og man får frisket opp historiekunnskapene når det gjelder kvinnehistorien vår:)"

Jordmor Siri von Krogh, overgang.noLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Marta Breen (f.1976) er sakprosaforfatter og journalist. Hun har bakgrunn fra RadioOrakel, hun har vært freelancejournalist i blant annet NRK og Dagbladet. Breen har skrevet en rekke bøker om kvinner i kulturlivet, kjønnsroller og feminisme. Hun debuterte som forfatter i 2006 med boken Piker, vin og sang, i den setter hun fokus på norske kvinnelige musikkartister og musikkgrupper opp gjennom historien.

Hun har etter dette utgitt en rekke bøker. For å nevne noen: biografien om Radka Toneff, Født feminist og Om muser og menn. Bestselgerne 60 damer du skulle ha møtt og Kvinner i kamp er to av bøkene hun har gitt ut i samarbeid med illustratør Jenny Jordahl. Kvinner i kamp ble også en internasjonal storselger og er utgitt i 27 land.
Breen er tidligere leder i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Jenny Jordahl er illustratør, designer, blogger og tegneserietegner og forfatter. Hun er velkjent for sine samarbeidsprosjekter med Marta Breen, med bøker som Kvinner i kamp, F-ordet og 60 damer du skulle ha møtt. F-ordet fikk Kulturdepartementets Fagbokpris i 2015. Hun illustrerer en fast miljøspalte i Aftenposten junior og lager sin egen tegneserie: Livet blant dyrene. I 2020 fikk hun både Brageprisen for barn og ungdom og Pondus-prisen for tegneserien Hva skjedde egentlig med deg?