Krise, risiko og uvisshet. Sosiologiske refleksjoner anvender en sosiologisk referanseramme for å forstå kriser i samfunnet. Boken ser særlig på covid-19-pandemien, som på mange måter har gjort oss oppmerksom på hva en krise er, hvordan den rammer og hva den betyr for samfunnet som en helhet, og for den enkelte.
I boken dekkes blant annet følgende tema:
sosiologiske grunnbegreper som brukes for å forstå kriser og uvisshet
forståelse av samfunnet som en sammenhengende helhet
sosiologisk risikoteori
krise som sosiologisk fenomen, og sosiologi som krisevitenskap
sosiologiske perspektiver på koronakrisen
krisekommunikasjon og krisehåndtering
et sosiologisk perspektiv på resiliens
Boken veksler mellom teori og empiri, med et rikt innslag av caser knyttet til kriser og krisehåndtering.
Krise, risiko og uvisshet. Sosiologiske refleksjoner er rettet mot sosiologistudenter og studenter innen krise- og krisehåndtering på både bachelor- og masternivå. Boken kan også være interessant for alle som arbeider innenfor sektorer der krise- og risikoproblemer står på dagsordenen.
«... en vidtfavnende bok som inviterer til mange spennende måter å tenke kritisk og kreativt om unntakssituasjoner. [...] Bokens styrke er dens idérikdom – den er et overflodshorn av innganger til blant annet krise, risiko og uvisshet. [...] Boken har noe nytt og spennende for alle.»
Tore Bakken er professor i sosiologi ved Høgskolen Innlandet. Han har i en årrekke arbeidet med risiko- og krisehåndtering, særlig innen organisasjoner.
Johannes Brinkmann er sosiolog, ph.d. og har fram til mars 2020 vært professor i næringslivsetikk ved Handelshøyskolen BI i Oslo, med fokus på forskning innen risiko og forsikring.