Krigskunstens historie (Heftet)

Fra 1500 til i dag

Forfatter:

Harald Høiback

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 340
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202447076
Kategori: Statsvitenskap , Historie , Historie, religion og filosofi og Samfunnsvitenskap
Fag: Historie, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Krigskunstens historie

Hva var Napoleons suksessformel? Hvilke prinsipper for krigføring fulgte de amerikanske borgerkrigssoldatene? Hva avgjorde den første verdenskrigen? Hvordan førte den internasjonale koalisjonen i Irak og Afghanistan krig på 2000-tallet?

Krigskunstens historie beskriver på levende vis hvordan krigføring har utviklet seg fra kruttet tas i bruk på midten av 1400-tallet, fram til de høyteknologiske krigene i vår egen tid. I løpet av disse århundrene har prinsippene for krigføring, finansiering av krig og militær tenkning endret seg radikalt.

Samtidig viser forfatteren hvordan teknologi, politikk og samfunnsliv har preget måten krig er blitt ført på, og ikke minst hvordan mennesker til ulike tider har tenkt og følt om krig. Krig har til alle tider vært en viktig del av den historiske utviklingen, samtidig som skiftende sosiale og politiske forhold på avgjørende vis har påvirket hvordan kriger har blitt utkjempet.

Skal man forstå fortiden – og tiden vi lever i nå – må man simpelthen ha kjennskap til krigføring og bruken av militærmakt opp gjennom historien. Krigskunstens historie gir i så måte en unik oversikt over 500 års militærhistorie.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Presse Krigskunstens historie

«Leseren sitter igjen med et overblikk over alle de viktigste personene og hendelsene som har forandret særlig Europa, men også resten av verdenen, de siste 500 årene. Boken egner seg godt som en populærvitenskapelig historiebok, da den gir et godt overblikk, med mange knagger til å henge videre lesning på. [...] Alt i alt gir boken et nyansert bilde av krigskunstens historie fra 1500 til i dag, på en ryddig og godt forklart måte.»

Erik Edvardsen, Fortid 2/2015

«Bogen er godt skrevet, den bliver aldrig vanskelig eller tør at læse og forfatterens argumentation fremstår klar og nem at følge. [...] bogen lykkes med sit formål, nemlig at give en grundig indføring i krigskunstens udvikling til den læser som besidder lille eller ingen forudgående erfaring indenfor emnet. Den er således velegnet til den nysgerrige nybegynder der mangler et sted at starte sine studier.»

Rune Holmeå Iversen, krigsvidenskab.dkLes hele anmeldelsen

«Boken beskriver meget illustrerende utviklingen frem til i dag. Den er velskrevet og bør være pensum på krigs- og stabsskoler, men aller helst bør den bli obligatorisk lesning for de politikerne som avgjør hva slags forsvar vi skal ha og som beslutter å sende soldater i krig. [...] Boken anbefales på det sterkeste.»

Erik Ianke, Forsvarets Forum 12/2014

«Han har igjen funnet tid til å begå en bok av svært høy kvalitet. Denne gang tar han for seg krigskunstens historie fra 1500-tallet og frem til i dag. En nesten uoverkommelig oppgave, men som han på 340 sider klarer med glans. [...] Boka er et must for alle som er interessert i militærhistorie.»

Einar Holst Clausen, Offisersbladet 7/2014

"Er USAs krigføring annerledes enn europeisk fordi den tilhører enn annen epoke i krigkunstens historie, eller skyldes avviket noe annet? Det er mulig en slik innsigelse kun er uttrykk for et ønske om kulturhistoriske «store fortellinger» som egentlig ikke hører hjemme i en slik kronologi boken er ment å dekke. Og uansett burde enhver leser i «Krigskunstens historie» finne mer enn nok av innsikter i en av historiens viktigste drivkrefter i utformingen av vårt vestlige samfunn."

Alexander Zlatanos Ibsen, Minervanett.no 24. november 2014Les hele anmeldelsen

«Boken til Høiback er en gave til alle som er interessert i militærhistorie, men også for dem som interesserer seg for politikk eller skal ta forsvarspolitiske beslutninger. Den er også et funn for alle som jobber i Forsvaret.»

Per Erik Olsen, Militærhistorie 6/2014

«Med et presist og lettfattelig språk, uten bruk av ekskluderende militærsjargong eller fagspråk, tar Høiback oss med på en lærerik reise gjennom en del av historien som i høyeste grad har vært med på å forme samfunnet vårt.»

Ole Kallelid, Utdanning 18/2014Les hele anmeldelsen

«Harald Høiback syner at krig også handlar om viljen til å halde på, og at utfallet i mange tilfelle berre kan forklarast med militærfaglege årsaker. [...] Denne boka fortener mange lesarar, både for det historiske oversynet og for dei militærfaglege perspektiva ho gjev oss på samtida.»

Gjert Vestrheim, Dag og tid 24. oktober 2014

Til toppen

Forfatter(e)

Harald Høiback er oberstløytnant, professor og nestkommanderende ved Forsvarets museer. Ved siden av sin militære utdannelse har han en mastergrad i historie fra University of Glasgow og en doktorgrad i filosofi fra Universitetet i Oslo.