Krigen (Innbundet)

Forfatter:

Gro Dahle

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 56
Illustratør: Nyhus, Kaia Linnea Dahle
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202415747
Alder: 6 - 14
Om utgivelsen Krigen

Nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2014

Nominert til Kritikerprisen 2013

Inga har sett bilder av krigen i avisen, hørt lyden av bombene og skuddene på tv. Heldigvis bor Inga i et fredelig land, der ikke engang humlene er farlige. Men når krigen kommer nærmere, når mamma og pappa trekker krigen inn i Ingas hjem, er det som den flytter inn i henne. Der blir den boende, selv lenge etter at mamma og pappa har flyttet fra hverandre. Kan man få det bra igjen, etter å ha vært igjennom en krig? Kan man få krigen ut av kroppen, selv om den har satt seg helt fast?

Til toppen

Presse Krigen

Skilsmissekrigens offer

"Det er et stort og imponerende kunstnerisk prosjekt Gro Dahle gjennomfører i all-alderbøkene [...] Nå har hun fått datteren, Kaia Dahle Nyhus, for alvor med på laget, som med sin strek og koloritt så avgjort finner tonen i morens, Gro Dahles, tekst. Dette slår fullt ut i den vakker-vonde boka «Krigen». [...] Den språklige formen Gro Dahle velger, er enkle, korthogde setninger som ofte får en poetisk rytme. [...] Det litterære nøkkelbegrepet er krig som blir brukt med metaforisk kraft, velfungerende og assosiativt. [...] Den er framfor alt realistisk og tvers igjennom troverdig. Forsterkende og svært meningsfulle er Kaia Dahle Nyhus’ illustrasjoner. Stilen er surrealistisk, heftig overdrivende, men effektfullt tilpasset Ingas ulike faser og psykiske belastninger. Bakgrunnsfargene signaliserer hva teksten utsier, i sum imponerende. [...] vi har etter min mening fått en av høstens viktigste og mest originale bøker."

 
Finn Stenstad, Tønsberg Blad

Ingen ser Inga

"Gro Dahle skriver godt og poetisk om vanskelige temaer i barns liv. Denne gangen er det krig i familien. [...]«Krigen» er Gro Dahles tredje barnebok laget i samarbeid med illustratørdatteren Kaia Dahle Nyhus. De to stemmene står godt til hverandre; et overraskende, sterkt og ofte naivistisk uttrykk preger begge. [...] Dahle har en unik evne til å se verden fra barnets ståsted [...] Dahle slipper ikke Inga ved den endelige skilsmissen. Det gode ved det, er at de skjulte sporene etter konflikten, seinskadene, får oppmerksomhet. For når ting går seg til for de andre, er ingen ting i orden for Inga. [...] Få kunne fortalt en slik historie bedre enn Dahle. Hun gjør en vond situasjon konkret og virkelig for oss, uten at det blir flatt pedagogisk. Hennes poetiske, kloke språk demper det massivt triste inntrykket handlingen skaper. [...] Illustrasjonene er spennende, her er originale fargevalg og framhevinger. Voldsomheten ligger i bildenes ekspresjonistiske uttrykk. Følelser formidles på en rå måte. [...] «Krigen» er en kunstnerisk fint utført bok [...] Litt eldre barn i liknende situasjoner kan finne viktig gjenkjennelse og aksept her."

Maya Troberg Djuve, DagbladetLes hele anmeldelsen

Evaluering nedenfra

"Endelig våger flere å betrakte skilsmissene fra et barneperspektiv. [...] Som så ofte ellers kommer et varsku og en avslørende kommentar til et kinkig trekk ved samtiden fra kunstens arena. Ei bildebok med den talende tittelen "Krigen" er laget av Gro Dahle og hennes datter Kaia Dahle Nyhus. Den setter kunstneriske ord og bilder på skilsmissens virkelighet slik den kan se ut fra barneperspektiv. [...] Det er ei dramatisk bok, annerledes enn tidligere bøker som handler om barn i skilsmissefamilier. De har ofte hatt en slags plaster-agenda – forsøkt å glatte over, forsikre om at det er helt vanlig, og at det går bra. Bøker man kan lese i samlingsstund i barnehagen, som ikke er egnet til å opprøre noe(n). "Krigen" kan ikke leses i samlingsstund. Den røsker og river. Selv om også denne boka har en slags happy ending, er det så voldsomme følelser som skildres før vi kommer dit, at den krever maks oppmerksomhet på ett enkelt barn. Noe annet ville være uforsvarlig. Til gjengjeld er denne boka mer sannferdig, mer lojal mot barns følelsesliv enn mot voksnes. Gro Dahle har bidratt til å sette barns følelser overfor vanskelige tema på agendaen før også, i bøker som "Snill" og "Sinna mann". Det er grunn til å tro at boka også om dette vanskelige emnet kommer til å få stor betydning, på den måten kunst kan få når den er uredd."

Marianne Lystrup, kronikk i Vårt Land

Nådeløs rapport

"Gro Dahle gir en smertefull og sterk innsikt i barnets skilsmissedrama. [...] De uttrykksfulle tegningene sørger for at følelsene vibrerer [...] Med poetisk kraft gir den [teksten] oss Ingas perspektiv, men bearbeidet i en moden fortellerstemme som forklarer hvorfor Inga reagerer som hun gjør [...] Hun [Kaia Dahle Nyhus] styrer unna tekstens krigsmetaforer og gir oss sinnet, fortvilelsen og Ingas selvskading i sitt eget ekspressive og svært modige formspråk. Det berører sterkt. Samtidig er disse moderne uttrykkene naive nok til å minne om at dette tross alt ikke er selve krigen, men en bok."

Guri Fjeldberg, Bergens TidendeLes hele anmeldelsen

Krig i hjerter

"Et rystende portrett i ord og bilder av et barn som er tvunget til å ta del i de voksnes verden. [...] Gro Dahle tar barn på alvor, og har en egen evne til å formidle deres perspektiv på verden. Det originale blikket og det friske språket er det samme som vi møter hos lyrikeren Dahle. [...] [Svein] Nyhus’ strek er i denne boka erstattet av Kaia Dahle Nyhus krasse, naivistiske, kontrastfylte utrykk. Det fungerer svært godt. [...] De voksnes blindhet for det indre trykket i jenta, budbæreren mellom mor og far - dette gjør inntrykk. Den langsomme slutten uten noen lykkelig, klar konklusjon, gjør boka overbevisende."

Liv Mossige, DagsavisenLes hele anmeldelsen

Nøster inn aktuelle problemstillinger

"Med godt innblikk i problematikken skriver Gro Dahle frem en realistisk løsningsmodell. [...] Dette er sterk kost - men slik er gjerne den usminkede virkeligheten i manges liv. At Dahle velger å utelate sminken, gjør boken ekstra interessant."

Jon Terje Grønli, Gjengangeren

Tre anbefalinger fra Anne Cathrine Straume

"Boken er initiert av familievernkontoret i Vestfold, men står helt på egne ben som et sterkt litterært og kunstnerisk produkt. Kaia Dahle Nyhus’ tegninger er usedvanlig kraftfulle. Og modige."

Anne Cathrine Straume, NRK

"Gro Dahles text är rapp som kulspruta och träffar exakt. Orden upprepas och bränner fast och precis som texten utgår även Kaia Dahle Nyhus expressionistiska och taggiga bilder obönhörligt från barnets perspektiv.

Jessica Gottberg , Helsingborgs Dagblad, Landskrona Posten, Nordvästra Skånes Tidningar (S)Les hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Gro Dahle (f. 1962) bor på Tjøme i Færder kommune. Hun er cand.mag. fra Universitetet i Oslo og har studert kreativ skriving i Bø. I 1987 debuterte hun med Audiensen diktsamling som ble svært godt mottatt. Hun har senere utgitt en rekke kritikerroste og prisbelønnte bøker i ulike sjangere for både voksne og barn. Bøkene hennes er oversatt til en rekke språk. I tillegg til et aktivt og rikt forfatterskap, har hun etablert seg som en ettertraktet skrivelærer.

Mange forbinder Gro Dahle med bildebøkene hun har skapt sammen med henholdsvis illustratørmannen Svein Nyhus og illustratørdatteren Kaia Dahle Nyhus. Med bøker som Krigen (2013), Akvarium (2014), Ollianna (2020) og Ikke! (2022) har de skapt en helt egen sjanger. Dett er allalderbøker som utforsker krevende, viktige og vonde temaer, som vold i hjemmet, omsorgssvikt, skilsmisse og identitetsproblematikk. Bøkene er møtt med ovasjoner fra kritikerne, og er tildelt en rekke priser, fra Brage til Kritikerpris og flere av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur. Sammen utgjør de et helt lite bibliotek. Flere titler står på pensumlister ved universitet og høgskoler, og brukes aktivt i terapirommet. Gro Dahle og Svein Nyhus sterke Sinna mann (2003), om vold i hjemmet, er filmatisert. Filmen fikk selveste kongen til å gråte.

Gjennom årene har Gro Dahle markert seg som en av våre mest sentrale lyrikere, med samlinger som Regnværsgåter (1994), Karneval. Dikt i utvalg 1987-1997 (1998), Alle fugler (2007), Søster (2016), Hjem, sier hunden (2019) og Gave (2020). I 2022 kom både Elskede grøftekant og Samlede dikt, sistnevnte en mursten av en bok, som viser det betydelige omfanget av forfatterens diktning. Gro Dahle debuterte som romanforfatter med Huset i snøen i 2006, en bok som skapte begeistring hos kritikerne. Senere kom blant annet den personlige novellesamlingen Amerika (2015), den dystopiske romanen Dobbel dyne (2018) og sci-fi-inspirerte Tolv lysår (2021), som alle har høstet gode kritikker.

Gro Dahle kan vise til en rekke høythengende priser også for voksenbøkene sine. Allerede i 1998 mottok hun Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2022 ble hun tildelt Brages ærespris for et samlet og betydelig større og bredere forfatterskap. Juryenskrev i sin begrunnelse blant annet: Poesien har også alltid vært sentral i prisvinnerens forfatterskap. Gjerne omtalt som naivistisk i form, og alltid med en dypere klangbunn og en eksistensiell klo. Diktene hennes blir lest, delt, brukt.

For sitt bidrag til norsk poesi er hun også belønnet med Triztan Vindtorn poesipris (2015) og Herman Wildenveys Poesiepris (2021). Siden etableringen av ALMA, Astrid Lindgrens internasjonale minnepris (2002), har Gro Dahle vært nominert årlig, i sterk konkurranse med fremstående forfattere fra hele verden.