Krevende oppdrag (Heftet)

Hvordan mestre stress

Forfatter:

Trond Idås

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 168
Forlag: IJ-forlaget
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202404581
Kategori: Journalistikk og mediefag , Journalistikk og Mediefag
Fag: Journalistikk, Mediefag
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Krevende oppdrag

Journalister er samfunnets øyenvitner ved ulykker, kriser og katastrofer, og må på kort varsel rykke ut for å rapportere fra begivenhetenes sentrum.

Ofte dreier det seg om store menneskelige lidelser. Pressens utsendte eksponeres for ekstreme sanseinntrykk, og stilles overfor etiske og moralske dilemmaer som setter journalisten som medmenneske under stort press. Vanskelige valg må tas mens man er preget av sterke følelsesmessige påkjenninger, stort tidspress og klare forventninger om en sterk sak fra redaksjonen.

Dekningen av slike saker setter spor. Mange journalister lever med «flashbacks» og andre invaderende minner fra ulykker, katastrofer og andre ekstreme oppdrag. For noen utvikler dette seg til alvorlige stressreaksjoner, utbrenthet og sykdom. Andre skifter arbeidsområder, eller slutter i yrket.

Krevende oppdrag gir grunnleggende kunnskap om hva som kan gjøres for å forebygge slike problemer. Boka presenterer metoder og råd om hvordan de sterke minnene kan bearbeides, slik at stressreaksjonene dempes og journalisten kommer styrket ut av oppdraget. Målet er å forebygge posttraumatisk stress, og underbygge posttraumatisk vekst.

Til toppen

Presse Krevende oppdrag

«Det er en viktig bok om journalistrollen, som tilfeldigvis lanseres samtidig med Erik Poppes allerede prisbelønte film om fotografrollen i kriger og konflikter. [... Poppe] er også intervjuet i Trond Idås' bok om traumene som pressefolk opplever i og etter oppdrag med sterke menneskelige påkjenninger.»

Bernt Olufsen, VG 21. oktober 2013

«Boken er nok en bekreftelse på at pressen har tatt på alvor kravene til etisk refleksjon over egen rolle, og ikke minst at vi tar vare på hverandre som redaksjonelle kolleger underveis og når oppdraget er utført.»

Torstein Hvattum, Aftenposten 10. september 2013Les hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Trond Idås er rådgiver i Norsk Journalistlag (NJ), med bakgrunn som journalist, vaktsjef og klubbleder i Aftenposten. Han har hovedansvar for NJs arbeid på arbeidsmiljøfeltet, med spesialansvar for kursing i ulykke- og krisejournalistikk, sikkerhet og stressreaksjoner. Idås er norsk kontaktperson for Dart Center for Journalism & Trauma og medlem av Den norske UNESCO-kommisjonen.