Klima, uår og kriser i Norge gjennom de siste 1000 år (Innbundet)

Forfatter:

Audun Dybdahl

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202527563
Kategori: Historie og Historie, religion og filosofi
Fag: Historie
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Klima, uår og kriser i Norge gjennom de siste 1000 år

Boken gir en utførlig fremstilling av klimaendringer og uværsperioder i Norge gjennom de siste 1000 år, og ser på hvordan dette har påvirket befolkningen til ulike tider. Forfatteren trekker veksler på et variert og til dels lite kjent kildemateriale, som inkluderer både naturvitenskapelige målinger, kirkebøker og litterære beskrivelser.

I sentrum for fremstillingen står «klimatiske sjokk» av en viss varighet som førte til alvorlige kriser av både økonomisk og menneskelig art. Selv om klimaendringer og uvær i seg selv ikke forårsaket at folk sultet i hjel, så ble uår ofte fulgt av utbrudd av epidemiske sykdommer som kostet mange liv.

Klima, uår og kriser i Norge gjennom de siste 1000 år er myntet på alle som interesserer seg for klimatiske langtidstrender og den rollen klima og vær har spilt for menneskers levekår i Norge.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Presse Klima, uår og kriser i Norge gjennom de siste 1000 år

«Alt i alt er Klima, uår og kriser i Norge en god innføring i fagfeltet klimahistorie i Norge, og godt tilgjengelig for alle som er interessert i å se på norgeshistorien fra en annen vinkel. For de som har tenkt at klimaet er noe man først begynte å bry seg om i 1968, kan dette være en liten øyneåpner. For historikere kan nok boken fungere som en påminning om å ta klimaet med i vurderingen når man skal forstå mennesker i fortiden.»

Øivind Løvdal, FortidLes hele anmeldelsen

«I det store og hele har Dybdahl gjort et ekstraordinært stykke arbeid i sin oversikt over klima og vær i Norge».

Hedda Susanne Molland, Arr - Idéhistorisk tidsskrift

«Boken er en etterlengtet profesjonell vurdering av og syntese basert på en rekke kilder og tidligere klimahistoriske arbeider fra bibliotek og arkiv. Dybdahls bok bør være «pensum» for alle som er interessert i klimahistorie og global oppvarming.»

Stein Olle Johansen, NTNU Universitetsbibliotekets blogg for spesialsamlingerLes hele anmeldelsen

«En solid introduksjon til emnet for den som senere vil studere det videre. En vekker for den som tror at klimaendringer er noe vi ble opptatt av i nyere tid. Sengelektyre for den historieinteresserte.»

Steinar Brandslet, gemini.noLes hele anmeldelsen

«En informativ og interessant bok om klimapåvirkning. [...] Med illustrasjoner på nesten hvert eneste oppslag, de fleste fargerike, gir boka et tiltalende inntrykk.»

Ole Kallelid, Utdanning 19/2016Les hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Audun Dybdahl var historiker og professor emeritus ved NTNU i Trondheim.