Kirkesamfunn i Norge (Heftet)

Innføring i kirkekunnskap

Forfatter:

Ola Tjørhom (red.)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 372
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202594756
Kategori: Religion og Historie, religion og filosofi
Fag: Religion
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Kirkesamfunn i Norge

Kirkesamfunn i Norge – innføring i kirkekunnskap gir en oppdatert presentasjon og drøfting av ulike tros- og kirkesamfunn som virker i Norge. Boken fokuserer på trossamfunn med en forholdsvis lang historie og en relativt bred oppslutning, men omtaler også de nye kristne migrantmenighetene som har etablert seg i Norge de siste årene. Den presenterer dessuten to store, globale tradisjoner som bare i mindre grad er representert her til lands; de anglikanske og reformerte kirkene.

I tillegg til å gi oversiktskunnskap om de enkelte kirkesamfunn, er formålet med boken å videreutvikle den tradisjonelle konfesjonskunnskapen ved å presentere en innføring i kirkekunnskap. «Kirkekunnskap» har i likhet med konfesjonskunnskap et normativt grunnlag, men er likevel mer empirisk og deskriptivt orientert enn konfesjonskunnskapen.

I sum formidler boken innsikt i det mangfoldige og fascinerende, men også utfordrende og til tider komplekse kirkelig livet som utspiller seg i Norge.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Presse Kirkesamfunn i Norge

«Tjørhom sin bok er med sine nye kapitler litt nyskapende innenfor sjangeren kirkekunnskap/konfesjonskunnskap, og den er nyttig fordi den gir en god oppdatering på det norske kirkelandskapet i dag. Den lille innvendingen er at den også har noe av traustheten ved seg som et innenfraperspektiv kan gi. Dette overskygger likevel ikke at boken er verdt å lese og bruke både til egen informasjon og som innføringsbok på høyskoler og universiteter.»

Roar G. Fotland, Teologisk tidsskrift 2/2019Les hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Ola Tjørhom (f. 1953) er cand.theol. fra Menighetsfakultetet og dr.theol. fra Universitetet i Oslo. Han har innehatt ulike professorater i systematisk teologi og økumenikk i inn- og utland, og er nå professor emeritus ved Universitetet i Agder. Tjørhom har skrevet en rekke artikler og bøker om kirkeforskning og kirkelig enhetsarbeid og er selv katolikk.

Torleiv Austad var professor i systematisk teologi ved Det teologiske Menighetsfakultet i tiden 1982-2007. Han tok embetseksamen i 1962, fikk H.M. Kongens gullmedalje for vitenskapelig avhandling i 1964 og tok den teologiske doktorgraden i 1975. Austad har skrevet en rekke bøker og artikler og hatt flere sentrale kirkelige verv, bl.a. som leder av Den norske kirkes lærenemd 1998-2006.

Ingunn Folkestad Breistein (f. 1963) er førsteamanuensis i kirkehistorie ved Universitetet i Agder. Hennes forskning omfatter temaer som religiøs frihet i norsk historie og i samtiden, forholdet mellom religion og stat, frikirke- og vekkelsesbevegelser i Norge og USA. Hun arbeider også med kjønnsperspektiver på norsk kirke- og misjonshistorie.

Pål Repstad (f. 1947) er professor emeritus i religionssosiologi ved Universitetet i Agder. Han har skrevet en lang rekke bøker og artikler om blant annet endringer i norsk og nordisk religiøsitet og samfunnsvitenskapelig metode,

Helje Kringlebotn Sødal er professor i kristendomshistorie ved Universitetet i Agder. Hun tok doktorgrad på en avhandling om J.C. Heuch og har skrevet vitenskapelige bidrag med stor tematisk spennvidde – fra skolen under reformasjonen til Hans Nielsen Hauge, Oxfordbevegelsen, karismatisk kristendom, luthersk mangfold og kristne barnehager. Sødal står også bak mange fag- og lærebøker, bl.a Norsk kristendomshistorie 1800-2020 (2021), Religioner og livssyn i skolehverdagen (2020), Kristen arv og tradisjon i barnehagen (2018) og Hans Nielsen Hauge (2017). Les mer om Sødal på Universitetet i Agder, UiA.