Innsyn i praksis (Heftet)

Forfatter:

Tarjei Leer-Salvesen

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202670894
Kategori: Journalistikk
Fag: Journalistikk
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Innsyn i praksis

Kontroll over informasjon gir makt. Innsyn bidrar til at innbyggerne får mer oversikt og kontroll i eget liv. For en redaksjon handler innsynsarbeid om å ta makt og initiativ tilbake til redaksjonen. Vi får bedre oversikt, og kan lage bedre saker.

Innsyn i praksis er en håndbok for alle som vil lære seg hvordan de får tilgang til informasjon de har behov for. Boken tar deg med i jakten på varslingssaker i kommunen, elleville krimavsløringer og et rådhus som ble dumpet i skogen. En gjennomgang av lover og regler kombinert med tallrike praktiske eksempler gir leseren opplæring i bruk av ulike innsynsverktøy.

Visste du

  • at ett enkelt innsynskrav førte til at mange titalls tusen nordmenn fikk tilbake penger fra skatteetaten?
  • at du ofte kan kreve innsyn i opplysninger hos private virksomheter?
  • at bilder og lydfiler fra offentlige etater er dokumenter du kan be om innsyn i?

Til toppen

Viktigst av alt med boka er at den banker inn betydningen av etterrettelighet og fremskaffing av fakta, ispedd anbefalinger om høflighet og vennlig framferd i jakten på den. Slik blir boka et viktig verktøy i kampen mot «fake news».»
Valerie Kubens

Andre utgaver

Innsyn i praksis
Bokmål Ebok 2021

Andre aktuelle titler

Presse Innsyn i praksis

«Boka er uhyre pedagogisk, og fri for akademisk jåleri. [...] selv om boka i hovedsak framstår som en lære- og hjelpebok for journalister, vil den kunne være uhyre nyttig for enhver person og organisasjon som ønsker å avdekke ting. Ikke minst vil den være nyttig for yrkesutøvere som møter befolkningens ønske om at de skal avlevere dokumenter som kan gi ny innsikt. [...] Viktigst av alt med boka er at den banker inn betydningen av etterrettelighet og fremskaffing av fakta, ispedd anbefalinger om høflighet og vennlig framferd i jakten på den. Slik blir boka et viktig verktøy i kampen mot «fake news».»

 
Valerie Kubens, Fedrelandsvennen

Til toppen

Intervju

Én hendelse provoserte Tarjei Leer-Salvesen så mye at han ble innsynsforkjemper
Les intervju med Leer-Salvesen på journalisten.no 6. april 2021

Til toppen

Forfatter(e)

Tarjei Leer-Salvesen har over 20 års erfaring som journalist, blant annet fra NRK Brennpunkt, Dagbladet og Klassekampen. Nå jobber han i Fædrelandsvennen og sitter i Pressens offentlighetsutvalg.