Hva er EU godt for? (Heftet)

Forfatter:

Erik Oddvar Eriksen

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 228
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
Originaltittel: The normativity of the European Union
ISBN: 9788202494506
Kategori: Statsvitenskap , Samfunnsfag og Samfunnsvitenskap
Fag: Samfunnsfag, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Hva er EU godt for?

I kjølvannet av andre verdenskrig ble de europeiske landene knyttet sammen i et forpliktende samarbeid det nå er vanskelig å tre ut av. Den europeiske union (EU) er kommet for å bli. Hvordan ble dette mulig? Og hva er EU godt for?

Boka rekonstruerer den europeiske integrasjonsprosessen, samtidig som de normative forpliktelsene EU er tuftet på identifiseres: menneskerettigheter, upartiskhet, demokrati og verdighet. Målet har hele tiden vært et fredelig og forent Europa – et Europa uten ydmykelse.

Med finanskrise og statsgjeld er imidlertid ydmykelsene tilbake. Dette skyldes eurosonens strukturfeil, ifølge forfatteren, nemlig at fellesskapet ikke har kompetanse og myndighet til å bestemme i sosiale og økonomiske saker. Nye integrasjonssteg er derfor nødvendig for å løse krisa og for å realisere Europas uinnfridde forpliktelse om solidaritet.

Hva er EU godt for? kaster nytt lys over EU som idé og konstruksjon og er uomgjengelig lesing for alle som er opptatt av den politiske utviklingen på det europeiske kontinentet.

Til toppen

Presse Hva er EU godt for?
«Alt i alt har Eriksen skrevet en bog, som EU-interesserede bør læse. Den er velskrevet, og den lægger op til modsigelse. Det er også en bedrift. Selv om Eriksens ugle flyver langt bedre i de høje teoretiske luftlag end langs jorden.»Peter Nedergaard, Tidsskrift for samfunnsforskning 1/2017Les hele anmeldelsen
"– Vi har fått et lobbydemokrati. I England sier de at de må for himmelens skyld ikke komme i Norges situasjon. Politikerne har et ansvar her, mente Eriksen." Les om lanseringen på Advokatbladet.no.Adokatbladet 4. november 2015Les hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)
Erik Oddvar Eriksen er professor og leder for ARENA Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo. Han har over flere tiår forsket på demokratisk styring og legitimitet og har ledet flere nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter. Han er en av våre mest betydningsfulle samfunnsforskere, noe som kommer til uttrykk gjennom en rekke utgivelser om politisk teori, offentlig politikk, europeisk integrasjon og postnasjonalt demokrati.