Hva betyr prøvesvaret? (Heftet)

Rasjonell tolking av svar på medisinske analyser

Forfatter:

Arne Åsberg og Bjørn Johan Bolann

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 112
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202723705
Kategori: Medisin , Helsefag og Sykepleiefag
Fag: Helsefag, Medisin, Sykepleiefag
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Hva betyr prøvesvaret?

I helsevesenet brukes prøver av blod og andre kroppsvæsker som sykdomsmarkører og til kontroll av sykdomstilstander. Riktig tolking av prøvesvar er avgjørende for at pasientene får riktig behandling. Men laboratorieanalyser måler nesten aldri helt riktig, og biologisk og analytisk variasjon gjør det ofte vanskelig å vurdere prøvesvarene.

Hva betyr prøvesvaret? Riktig tolking av svar på medisinske analyser tar for seg grunnleggende prinsipper for tolking av prøvesvar i medisinsk praksis, og viser hvordan man på en rasjonell måte kan forholde seg til at alle prøvesvar er usikre.

Boken er rettet mot leger og medisinstudenter, men er også aktuell for tannleger, veterinærer, sykepleiere, bioingeniører og andre som vurderer svar på medisinske prøver.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Presse Hva betyr prøvesvaret?

Hvordan tolke prøvesvar 12.12.2022

«Denne boken gir et godt innblikk i hvordan prøvesvaret bør tolkes for at det skal gjøre nytte for pasienten. Den anbefales til alle som er nevnt innledningsvis, men kanskje spesielt til medisinstudenter som skal ut i praksis, og allmennleger som har få ressurser og prosedyrer tilgjengelig.»

Joakim Eikeland, Tidsskriftet for Den norske legeforeningLes hele anmeldelsen

Alt du trenger å vite om prøvesvaret 17.08.2022

«Boka anbefales spesielt til dem som har mest kontakt ut mot rekvirenter - og dem som jobber med kvalitetssikring av analyser og metodeutvikling.»

Anita Thornquist, BioingeniørenLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Arne Åsberg er overlege ved Avdeling for medisinsk biokjemi ved St. Olavs hospital. Han har mange års erfaring med kvalitetskontroll i laboratoriemedisin og har publisert flere vitenskapelige artikler om kvalitetsmål, kvalitetsovervåking og tolking av prøvesvar.

Bjørn Johan Bolann er professor emeritus i medisinsk biokjemi ved Universitetet i Bergen og pensjonert overlege ved Avdeling for medisinsk biokjemi og farmakologi, Haukeland universitetssjukehus. I over 20 år har han undervist bioingeniører, leger i spesialistutdanning i laboratoriefag og annet laboratoriepersonell i evaluering, kvalitetsovervåking og tolking av biokjemiske analyser.