Historie og filosofi 1 og 2

Historie og filosofi. Tekstsamling (Heftet)

Historie og filosofi vg2 og vg3

Forfatter:

Tommy Moum, Atle Sævareid og Gunnar Schrøder Kristiansen

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 416
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål / Nynorsk
ISBN: 9788202343019
Kategori: Historie og filosofi
Læreplan: Kunnskapsløftet
Fag: Historie og filosofi
Nivå: Vg2, Vg3
Komponent: Tekstbok
Om utgivelsen Historie og filosofi. Tekstsamling

Tekstsamlingen i Historie og filosofi er et supplement til programfaget Historie og filosofi. Tekstene dekker sentrale læreplanmål for begge årstrinnene. Mange av tekstene vil også ha stor relevans i andre fag som norsk, religion og etikk, historie og samfunnsfagene. Tekstsamlingen egner seg godt som klassesett.

I læreplanen er det særlig vg3-kurset som framhever tekstlesning som en obligatorisk aktivitet, men arbeid med filosofiske og historiske tekster er også aktuelt på vg2-kurset. Samlingen gir god anledning til å drive systematiske øvelser i tekstforståelse fram mot eksamen.

Tekstene er samlet under 10 temaer, og hvert tema har en kortfattet innledning med sentrale problemstillinger og spørsmål:

 • Hvor kommer vi fra?
 • Hva er meningen med livet og døden?
 • Hvem er jeg?
 • Hva er frihet?
 • Hva er rett og galt?
 • Hva er det gode samfunn og den gode stat?
 • Hva er historie og historiebevissthet?
 • Hva er sannhet og virkelighet?
 • Finnes Gud?
 • Hva er skjønnhet?
 • Hver tekst har en introduksjon av forfatteren og situasjonen teksten ble til i. Etter tekstene er det oppfølgingsspørsmål. Hensikten med dem er å bevisstgjøre elevene på både innhold og argumentasjon. På den måten kan hver tekst leses for seg. Det er samtidig mulig å lese tekstene på en mer systematisk måte: Boka har både et forslag til en metodisk tilnærming til filosofiske tekster og en oversikt som viser hvilke tekster som passer til hvilke kompetansemål.

  Til toppen

  Andre aktuelle titler

  Forfatter(e)

  Tommy Moum er idéhistoriker og er lektor ved Horten videregående skole der han underviser i fagene norsk, historie og filosofi og historie. Moum er forfatter på Alle tiders historie og hovedforfatter på læreverket Historie og filosofi. Han er også medforfatter på Kontakt Påbygging og flere andre læremidler.

  har mange års erfaring som lektor og har undervist i fagene norsk, historie og filosofi, historie og religion og etikk. Sævareid er forfatter på læreverket Historie og filosofi, og han har også bidratt med oppgaver til flere læreverk.
  Historie og filosofi 1 og 2
  De nye utgavene av Historie og filosofi 1 og 2 følger revidert læreplan i faget som trådte i kraft høsten 2016. Hovedkapitlene åpner med illustrasjoner og filosofiske samtaler som setter fortiden inn i samtiden og gir elevene muligheter til å ta tak i stoffet både med empati, undring og analyse.