Himmlers valkyrjer (Innbundet)

Frontsøstrene på østfronten

Forfatter:

Eirik Gripp Bay

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 296
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202566371
Om utgivelsen Himmlers valkyrjer

De norske frontsøstrene var kvinner som meldte seg frivillig til tjeneste som sykepleiere i det tyske Røde Kors under andre verdenskrig. De har blitt portrettert som unge, apolitiske og naive ofre. Det var det imidlertid liten grunn til. Mange av dem var ideologisk motiverte sykepleiere som kjempet innbitt for det de trodde på: Quisling, Hitler og den nasjonalsosialistiske tanke.

I boken Himmlers valkyrjer settes disse kvinnenes tjeneste i en annerledes kontekst. De tjenestegjorde i stor grad som en integrert del av Waffen-SS-divisjonene i øst og vest, eller ved soldathjem, SS-lasarett og i konsentrasjonsleirer. Opplevelsene deres var derfor svært tett knyttet til denne mest ekstreme utøveren av Nazi-Tysklands raseideologiske politikk.

Til toppen

Presse Himmlers valkyrjer

«Forfatteren gir et nært bilde av frontsøstrenes oppgaver. [...] Bay skjuler ikke krigens råskap og meningsløshet. Krigens grusomhet kryper inn under huden på leseren.»

Liv Wergeland Sørbye, Sykepleien 01/2018Les hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Eirik Gripp Bay (f. 1984) er historiker og lærer, og jobber som lektor i osloskolen. Han leverte sin masteroppgave om frontsøstrene ved Universitetet i Oslo i 2014. Året etter mottok han støtte fra Fritt Ord og NFFO for å omarbeide masteroppgaven til bokform.