Hei, skam (Heftet)

En bok om følelsen skam, hvorfor den oppstår og hva den gjør med oss

Forfatter:

Helene Flood Aakvaag

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 256
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202661793
Om utgivelsen Hei, skam

Hei, Skam handler om hva skammen er, hvorfor den oppstår og hva den gjør med oss. Hva skjer i hjernen og kroppen når følelsen oppstår og hvorfor påfører vi andre skam? Det dreier seg også om kjærlighet, sex og skam, skam etter alvorlige hendelser, og hva som skal til for å bli kvitt skammen – hvis du fortsatt vil det, da, etter å ha lest boka.

Skammen er utskjelt og ubehagelig, men noe vi alle har. Som følelse er den utviklet i oss gjennom titusener av år, den er en nødvendig og naturlig del av det å være menneske.

Skammen er det vi håper andre ikke får vite, eller det vi gremmer oss over at de vet. Det som vil gjøre at folk vil synes mindre om oss. Følelsen oppstår i hver enkelt av oss, men den er også relasjonell, og handler om vår plass i flokken. Ulike ting er skamfullt hos ulike grupper. Vi kan skamme oss over hvordan vi ser ut, hvor vi kommer fra, noe vi har gjort, tenkt, følt eller noe vi er, og vi skammer oss også over selve skammen.

«Dette er en meget viktig bok. Den er både lærd, klok og varm.»
Finn Skårderud, psykiater og professor

Til toppen

Presse Hei, skam

Den sosiale jernlova 12.05.2018

« […] Aakvaag rettar seg mot eit breitt publikum. Ho brukar eigne og andres erfaringar for å illustrere faglege poeng, og stemma er både sakleg, varm og lett humoristisk. Slik lukkast ho med den typen vitskapleg forankra, men lettlesen prosa som amerikanarane er så gode på, men som vi i det siste har sett fleire døme på her til lands også, som «Hjernen er stjernen» av Kaja Nordengen.»

« […] Påføring av skam er farleg effektivt, og dermed eit emne alle som bryr seg om samfunnsspørsmål, bør kunne noko om. Den velformulerte innføringa til Aakvaag er ein god plass å starte.»

Merete Røsvik, Bokmagasinet, Klassekampen

Kommentarfeltet til Resett viser hva som skjer når skammen forsvinner 07.06.2018

«Boken Hei, skam hjelper deg å forstå din egen og andres skam.»[…] Skam er et fascinerende tema fordi det handler om noe fundamentalt i mennesket, og når du begynner å tenke på det, ser du det overalt. […]

[…] Aakvaags budskap er at så lenge skammen «utløses til riktig tid, med passelig intensitet og motiverer oss til å respondere på situasjonen på en måte som er fornuftig» er den en god følelse. Hun er flink til å vise med gjenkjennelige og enkle eksempler hvordan dette fungerer i praksis. […]

[…] Aakvaag gir en innføring som lar deg forstå mekanismene, men kommer også med konkrete råd om hvordan du kan håndtere din egen skam og være en støtte for andre som skammer seg. Sånn sett har boka en rolle å spille[…].»

Julie Eliassen Brannfjell, MinervaLes hele anmeldelsen

Min skam 31.05.2019

«Skam hjelper oss til å passe inn i flokken, men kan også være en kilde til psykisk uhelse. I denne velskrevne boka blir du bedre kjent med hva denne følelsen gjør med oss, og hvordan du lever best mulig med den. Tittelen på boka er genial. Den sier direkte hva den handler om, og tar fram det tabubelagte begrepet skam […] Det er ikke lite. Hei, skam.
Forfatteren skriver direkte og nært til leseren, med et naturlig og lettlest språk. Boka inneholder en rekke selvhjelpsråd, som at en løsning på skamfølelsen er å være åpen, fortelle om det og vise sin egen sårbarhet.

Boka anbefales på det varmeste for den som ønsker å bli mer kjent med egen skamfølelse - og andre følelser - og for helsepersonell i psykisk helsevern som dermed kan se nye sider ved pasientene.»

Kjetil Skotte, SykepleienLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Helene Flood Aaakvaag er psykolog og har doktorgrad på skyld og skam etter traumatiske hendelser. Hun er forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, har skrevet en rekke fagartikler om skam og holder foredrag om emnet. Hun har også utgitt ungdomsboken Heis med Houdini og romanen Terapeuten.