Vet du når en ytring blir straffbar? Hvordan håndterer politiet hatprat?
Sjikane og hets knyttet til religion, etnisitet, seksualitet og kropp er et så tydelig tegn i tiden at Høyesterett har ropt varsko: Vi må alle bli fortrolige med grensene i straffeloven § 185 om hatefulle ytringer. Men hva er det loven faktisk sier?
Hatefulle ytringer – lov og rett i krenkingens tid er en bok om en bekymret far, et alvorlig samfunnsproblem og en somalisknorsk kvinne som er blitt selve symbolet på hva § 185 skal verne.
Godt om «fandens svarte avkom» og andre straffbare ytringer
«Olav Østrem skriver pedagogisk og saklig om lovparagrafen som skal beskytte sårbare grupper mot verbal trakassering, både i pølsekø, på Facebook og ellers i samfunnet. ... Boken lykkes med å forklare hvorfor ytringsfrihet har sine begrensninger, men får også frem hvorfor paragrafen er omdiskutert. Med på kjøpet får leseren en lærerik innføring i hvordan lover lages og blir praktisert.
... «Hatefulle ytringer» gir en lettfattelig innføring i hvordan lov og rett henger sammen med resten av samfunnet. Forfatteren argumenterer godt for at personhets ikke bør beskyttes av ytringsfrihet, og at lovverket kan virke preventivt og bidra til et sunnere debattklima.»
Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende
«Olav Østrem har skrevet en informativ og nyttig bok.»
Jon Kvalbein, Dagen
Olav Østrems diskusjoner gir en ryddig ramme for viktige debatter.
«Boka er en lærerik og systematisk gjennomgang, som utløser nye tanker hos leseren.
... Denne boka er et viktig hjelpemiddel for enhver som trenger en ryddig ramme for disse sentrale debattene, og ikke minst for den som har ansvar for unge. Som tidligere lærer for voksne fra en verden utenfor Norge, er jeg sikker på at mine sterke elever også ville ha betydelig glede av boka, som en innføring i norsk tankegang rundt, og håndtering av hatefulle ytringer.»
«Olav Østrem, som står bak den viktige, ferske boken Hatefulle ytringer, argumenter godt for at mange i kommentarfeltene bryter loven uten å vite det.»
Olav Østrem (f. 1971) er jurist og journalist. Fra 2008 har han arbeidet i Klassekampen, hvor han i dag er featurejournalist. Han har tidligere vært nyhets- og samfunnsreporter i NRK, og i 2012 var han medforfatter av Kjetil Rekdals selvbiografi Mitt liv som I (Aschehoug).