Hans Nielsen Hauge

Fra samfunnsfiende til ikon

Knut Dørum og Helje Kringlebotn Sødal (red.), 2017, Heftet, Bokmål

Omtale

Hans Nielsen Hauge. Fra samfunnsfiende til ikon kaster et nytt og tankevekkende lys over Hans Nielsen Hauge (1771–1824) og den innflytelsesrike bevegelsen han grunnla. Forfatterne kommer fra forskjellige fagfelt og tar med utgangspunkt i ny forskning for seg hvordan haugianerne påvirket det norske samfunnet både sosialt, politisk, økonomisk og kulturelt.

Fra ulike vinkler viser kapitlene hvordan Hauge og haugianerne sto i et spenningsforhold mellom det nye og det gamle i samtiden. På den ene side forfektet Hauge og tilhengerne hans moderne og framtidsrettede tanker om utdanning, vitenskap, folkelig mobilisering, gründervirksomhet og kvinners deltakelse i samfunnslivet. På den andre siden var de trygt forankret i en pietistisk tradisjon med krav om nøysomhet og personlig forpliktet gudstro, og de videreførte gamle patriarkalske strukturer med røtter i det førmoderne bondesamfunnet.

I tillegg til et fyldig innledningskapittel, tar kapitlene for seg Hauge som forfatter, Hauge som kirkehistorisk aktør, haugianernes politiske rolle, lederskap og organisering i Hauge-bevegelsen, kvinnenes posisjon og status i den, og haugianismen blant norske utvandrere i USA. De to siste kapitlene gir kritiske drøftinger av sporene og minnene etter Hauge i norsk kultur-, forretnings- og samfunnsliv.