God leseutvikling (Heftet)

Kartlegging og øvelser

Forfatter:

Katarina Herrlin og Ingvar Lundberg

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2008
Antall sider: 80
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
Originaltittel: God läsutveckling
Oversatt av: Thorbjørnsen, Kari Marie
ISBN: 9788202274153
Kategori: Pedagogikk og lærerutdanning , Norsk , Lese- og skriveopplæring , Pedagogikk og elevkunnskap og Lærerutdanning
Fag: Lese- og skriveopplæring, Norsk, Pedagogikk og elevkunnskap
Nivå: Akademisk
Komponent: Pedagogisk litteratur
Om utgivelsen God leseutvikling

Hvordan kan man som lærer på en god måte støtte og stimulere elevene i den første leseopplæringen? Hvordan er det mulig å hjelpe det enkelte barnet og samtidig hele elevgruppen?

Utgangspunktet er at en god start på leseutviklingen er en viktig forutsetning for at barna skal bli dyktige lesere. Boka inneholder gode redskaper for læreren til å kartlegge hvert enkelt barns leseutvikling gjennom de første tre-fire skoleårene, hvor det viktigste grunnlaget legges.

Forfatterne gir en grundig og konkret veiledning i leseutviklingens ulike dimensjoner og presenterer forslag til øvelser. Boka inneholder også et kartleggingsskjema som kan benyttes til hver enkelt elev slik at en regelmessig kan registrere hvor langt eleven har kommet i leseutviklingen. Slik skaper læreren en leseprofil for hver enkelt elev som kan brukes for å planlegge den videre leseundervisningen og gjøre alle barn i elevgruppen til dyktige lesere.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Presse God leseutvikling

"En god og overskuelig håndbog [...] Det er den mest indbydende fagbog, jeg længe er blevet præsenteret for. Et handy format, der nok er dikteret at, at skemaet fylder to sider på tværs, en charmerende forside, mange smukke fotografier af børn, illustationer med små teksteksempler, et læsevenligt layout, ja alt dette gør det til ren lyst at læse om et emne, som ikke er helt nyt i Danmark."

Kirsten Ærø, Læsepædagogen 1/2009

«Boka gir en enkel innføring i hvordan læreren på en hensiktsmessig måte kan møte elevene i den første leseundervisningen. Etter min oppfatning har forfatterne så godt som truffet blink med hensyn til å vise hvordan dette arbeidet enkelt kan systematiseres. [...] jeg håper virkelig at denne boka finner veien til mange arbeidsrom rundt om i Skole-Norge. La den ligge framme på arbeidsplassen. Den kommer til å være et nyttig redskap i hverdagen på skolen!»

Anne Marit Valle, Bedre skole 4/2008

Til toppen

Forfatter(e)

Katarina Herrlin är lågstadielärare, universitetslektor i didaktik med inriktning läs och skriv samt läromedelsförfattare. Hon arbetar på Humanvetenskapliga institutionen, Högskolan i Kalmar och hennes undervisningsfält är framförallt grundläggande språk-, läs- och skrivpedagogik samt kartläggning och bedömning i de tidiga skolåren. Herrlin leder också fortbildningsdagar/kurser inom ämnesområdet.

Ingvar Lundberg är professor emeritus i psykologi, numera verksam vid Göteborgs universitet. Han har i många decennier ägnat sig åt frågor som har med barns lärande att göra. Han har särskilt studerat språkliga förutsättningar för läsinlärning, läs- och skrivsvårigheter samt matematiksvårigheter. Han är hedersdoktor, ledamot av Academia Europaea samt Rodin-akademin.