Gjennomføring av utdanningsreformer i kunnskapssamfunnet (Heftet)

Forfatter:

Erling Lars Dale, Nils Gilje og Sølvi Lillejord

Forfatter: , og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 252
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202345099
Kategori: Pedagogikk og lærerutdanning og Utdanningsledelse
Fag: Utdanningsledelse
Nivå: 1. trinn, 2. trinn, 3. trinn, 4. trinn, 5. trinn, 6. trinn, 7. trinn, 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn, Akademisk
Komponent: Pedagogisk litteratur
Om utgivelsen Gjennomføring av utdanningsreformer i kunnskapssamfunnet

Det er vanskelig å endre inngrodde normer og praksiser i skolen. Når en ny skolereform vedtas av politikerne, blir den ikke nødvendigvis gjennomført i sin helhet.

I denne boka utvikler forfatterne en teori om gjennomføring av utdanningsreformer, basert på utdanningsforskning, forskning på kunnskapsbasert utdanningspolitikk og på skolefaglig kompetanse. De behandler de historiske og samfunnsmessige forutsetningene for reformer i kunnskapssamfunnet og viser at de politiske intensjonene om at utdanning skal kobles til økonomisk vekst, kan stå i motsetning til skolesamfunnets tradisjonelle syn på oppdragelse, undervisning og læring.

Forfatterne diskuterer hvordan alle deler av utdanningssystemet kan trekke i samme retning for å gjennomføre vedtatte reformer. De viser at selv om dette er et mål, vil skolesamfunnet være nødt til å akseptere en del indre motsetninger i lang tid etter at en reform er gjennomført.

Til toppen

Presse Gjennomføring av utdanningsreformer i kunnskapssamfunnet

«Ett er å vedta en utdanningsreform, noe annet er det å få den gjennomført, på en måte som gjør at reformen også blir nyttig i klasserommet. Denne boka presenterer en aktuell problemstilling for departementet, kommuner og skoler. [...] Boka er original og innholdet vesentlig.»

Hallvard Håstein, Bedre Skole 2/2012Les hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Erling Lars Dale ( 1946-2011) var ansatt som professor i pedagogikk ved Pedagogisk forskningsinstitutt. Han utga en rekke bøker og artikler fra 1972 og frem til sin død i 2011. Hans siste publikasjoner tok for seg spørsmål knyttet til differensiering og tilpasning i grunnopplæringen og kunnskapsregimer i pedagogikk og utdanningsvitenskap.

Nils Gilje (f. 1947) har doktorgrad i filosofi fra Universitetet i Bergen, og er for tiden forsker ved Senter for profesjonsstudier, Høgskolen i Oslo og Akershus. Han har tidligere vært professor ved Senter for vitenskapsteori og Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Gilje har skrevet en lang rekke artikler og bøker om idé- og kulturhistoriske emner. Han har særlig arbeidet med 1500- og 1600-tallets idéhistorie, blant annet en bok om hekseprosessene i Bergen.

Sølvi Lillejord er professor emeritus på SLATE, Senter for Læringsanalyse, ved Universitetet i Bergen, Honorary Research Fellow ved Department of Education, Oxford University og Ordförande for Skolforskningsinstitutets Vetenskapliga Råd. Hun ledet arbeidet i Ekspertgruppe for skolebidrag (2019–2021) og har vært fagdirektør for lærerutdanningen ved UiB, direktør ved Kunnskapssenter for utdanning og instituttleder ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning ved UiO. Lillejord har bakgrunn som lærer og skoleleder og har ledet flere forskningsprosjekter.