Fortellinger om doping og kroppskultur (Heftet)

Forfatter:

Bjørn Barland

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202384920
Kategori: Medisin , Idrettsfag , Sosiologi , Psykologi , Politifag og kriminalomsorg og Helsefag
Fag: Helsefag, Idrettsfag, Medisin, Politifag og kriminalomsorg, Psykologi, Sosiologi
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Fortellinger om doping og kroppskultur

Mange forbinder doping med juks i idretten. Denne boka handler om doping i fitness- og kroppsbyggermiljøet. Forfatteren viser hvordan doping er knyttet til en prestasjonskultur og fungerer som et middel i en moderne kroppskultur. For mange unge mennesker inngår dopingen i et ‘kroppsbyggerprosjekt’ – eller kanskje i enda større grad handler det om å bygge seg selv; en identitet. I mer enn 25 år har forfatteren forsket på dopingbruk i noen treningsmiljøer. Gjennom observasjoner, intervjuer og feltarbeid inviterer han leserne med inn i noen miljøer hvor trening og systematisk bruk av hormoner er en sentral og meningsfull praksis i livene til en god del mennesker.

Bjørn Barland er også opptatt av dopingens mange omkostninger og ser på doping som en del av et rusproblem. Han problematiserer samfunnets bestrebelser på å løse dopingproblemet gjennom lovreguleringer, og diskuterer blant annet sammenligningen mellom en tradisjonell kamp mot narkotika og en gryende kamp mot doping. Barland gir også et tilbakeblikk på forskningen gjennom ferske intervjuer av informanter han intervjuet for mer en tjue år siden. Hva fant egentlig forskningen ut, og hva har den vært opptatt av i denne perioden?

Fortellinger om doping og kroppskultur egner seg for studenter i idrettsfag, politifag og samfunnsfag. Boka er også godt egnet til fagfolk som ønsker seg bedre innsikt i dopingens kontekst og personers motivasjon for bruk av doping.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Presse Fortellinger om doping og kroppskultur

«Etter å ha lest boken, sitter man igjen med en opplevelse av at man har lært noe nytt som det er verdt å tenke over. Gode refleksjoner fra forfatterens side avslutningsvis bidrar også til befeste dette inntrykket. Boken anbefales for den som ønsker innsikt i dopingens kontekst og motivasjoner, enten man er sosiolog, idrettsviter eller simpelthen bare nysgjerrig.»

Daniel Arnesen, Norsk sosiologisk tidsskrift 2/2017Les hele anmeldelsen

"En god debatt avhenger av at noen stiller de gode spørsmålene. I 25 år har Bjørn Barland spurt ‘Hvorfor bruker noen doping?’. I Fortellinger om doping og kroppskultur får vi gode svar, og boka er et viktig bidrag i samfunnsdebatten om doping."

Morten Renslo Sandvik, idrottsforum.org, 27. april 2016Les hele anmeldelsen

"De som ønsker å forstå hvorfor noen bruker doping, gjør lurt i å sette seg inn i Bjørn Barlands forskning på temaet. Denne utgivelsen gjør resultatet av 25 års forskning lett tilgjengelig, samlet mellom to permer og lesverdig for studenter, samfunnsforskere og – vil jeg legge til – de som er engasjert i dopingforebygging."

Morten Renslo Sandvik, sosiologen.no, februar 2016Les hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Bjørn Barland er førsteamanuensis ved Politihøgskolens forskningsavdeling. Han var i perioden 2006–2014 studieleder for master i politivitenskap ved Politihøgskolen. Barland har doktorgrad fra Norges Idrettshøgskole på temaet doping og kroppskultur. De siste årene har Barland spesielt forsket på holdninger til bevæpning i norsk politi, samt evalueringer av utdanninger innen kriseledelse.