Forsvaret (Heftet)

Et kritisk blikk fra innsiden

Forfatter:

Harald Høiback

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 204
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202537326
Kategori: Samfunnsfag
Fag: Samfunnsfag
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Forsvaret

Basert på mer enn 25 års erfaring fra Forsvaret kaster Harald Høiback et kritisk blikk på organisasjonen han er en del av. Hva er bra? Hva er mindre bra? Og hva er helt håpløst?

Da Stortinget vedtok å inkludere jentene i den allmenne verneplikt, konkluderte forsvarsministeren med at Forsvaret nå kunne velge de beste fra begge kjønn. Men er det egentlig de beste Forsvaret trenger? Bør ikke disse settes i mer produktivt arbeid enn det Forsvaret kan tilby? For å vite hvem som passer i Forsvaret, må vi minne hverandre på hva Forsvaret egentlig er til for, skriver han.

Forfatteren drøfter videre hvorfor Forsvarets ledere ikke er bedre enn de er, gitt at de sannsynligvis har Norges beste lederutdanning. Hva skjer på veien fra de rekrutteres som flinke og fremadstormende, til de går av med pensjon?

Det hevdes også at Forsvarets kompetanse aldri har vært høyere enn den er nå. 15 år i Afghanistan har gitt mange i Forsvaret praktisk kamperfaring som ingen nordmenn har hatt siden 1945. Men samtidig har Forsvaret og Forsvarsdepartementet mistet evnen til å tenke strategisk, hevder forfatteren. Hvordan havnet vi der?

Til toppen

Boken er usedvanlig velskrevet og fortjener å bli lest, – hele boken og gjerne flere ganger. Løp og kjøp!
Jørgen Berggrav, Pro Patria 5/2016

Andre aktuelle titler

Presse Forsvaret

«Harald Høiback har så absolutt ordet i sin makt, og skriver fremragende. Han har også en vel balansert selvsarkasme og humor som både bidrar til å gjøre budskapet tilgjengelig, og i tillegg gjør boken til en drøm å lese.»

Tor Egil Walter, Kungl Krigsvetenskapsakademiens Handlingar och Tidskrift 4/2017

«For ti år siden ble en av Harald Høibacks forgjengere ved Forsvarets høgskole forflyttet fordi han åpent stilte spørsmål ved politiske og militære avgjørelser i utenlandsoperasjoner. I dag debatteres fremdeles åpenheten i Forsvaret, eller mangelen på den, og enkelte hevder sensuren er strengere enn noen gang. [...] Kanskje er Høibacks bok nettopp et bevis på en positiv utvikling i Forsvaret, der det er rom for å stille spørsmål ved tingenes tilstand?»

Simen Tallaksen, Internasjonal Politikk, august 2017Les hele anmeldelsen

« ... en glimrende bog, der også er af stor værdi for den danske læser. Ikke alene har vores norske søsterforsvar erfaringer og udfordringer der minder om vores, de har også viljen til at trække dem frem i lyset og tale om dem. Dertil kommer at Høiback også leverer generelle og afbalancerede indsigter, der kan berige den danske læsers analyse af vores eget forsvar. Bogen er prisværdigt udført og inspirerende, og fire velfortjente faner værd.»

Jeppe P. Trautner, krigsvidenskab.dkLes hele anmeldelsen

En bok som egger til refleksjon

«Tross en ganske forsiktig tittel og en enkel forside med et par militærstøvler på hvit bunn – dette er en ytterst lesverdig bok. Stedvis er jeg litt i tvil om den er bitende og ramsalt eller om den er observant og overbærende. Den er nok begge deler, i en velskrevet og lett tilgjengelig form, både ironiserende og ganske personlig.»

Øyvind Østerud, Norsk Militært Tidsskrift nr 1/2017

«Boken er usedvanlig velskrevet og fortjener å bli lest, – hele boken og gjerne flere ganger. Løp og kjøp!»

Jørgen Berggrav, Pro Patria 5/2016

«Her er grunnkurset for alle som er opptatt av forsvarspolitikk. [...] Harald Høiback skriver et glimrende norsk, men viktigere er det at han utelukkende skriver om vesentlige ting. Boka er en atombombe under alt som omhandler norsk forsvarspolitikk. Hvis den ikke vekker betydelig oppsikt i offentligheten, må det være fordi flere enn ansatte i Forsvaret opptrer som døgenikter.»

Arild Rønsen, arildronsen.noLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Harald Høiback er oberstløytnant, professor og nestkommanderende ved Forsvarets museer. Ved siden av sin militære utdannelse har han en mastergrad i historie fra University of Glasgow og en doktorgrad i filosofi fra Universitetet i Oslo.