Formidling (Heftet)

Bruk og misbruk av historie

Forfatter:

Berit Eide Johnsen og Kathrin Pabst

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 208
Forlag: Høyskoleforlaget
Språk/målform: Flerspråklig
ISBN: 9788276349481
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Formidling

Formidling. Bruk og misbruk av historie retter et kritisk søkelys mot hvordan historisk stoff blir popularisert og formidlet på ulike arenaer i inn- og utland. Artiklene favner bredt, med beskrivelser og analyser av alt fra jubileer, minnesmerker, festivaler og filmturisme, til offentlige arkivers og museers bevissthet og refleksjon rundt egen formidling.
Forfatterne diskuterer blant annet følgende spørsmål:

  • Hvor langt kan institusjoner og arrangører strekke seg mot opplevelsesaspektet på bekostning av historiske fakta - uten å miste troverdighet?
  • Hvilke formidlingsformer er best egnet til å stimulere konstruktiv debatt om vanskelige og motsetningsfylte temaer?
  • Hvilke muligheter - og ikke minst hvilket ansvar - har museer, universiteter og arkiver for å «rette opp» bildet av fortiden når nye opplysninger kommer frem?
Boken vil være av interesse for alle som er opptatt av historie og historieformidling. Den henvender seg både til forskere, studenter og et allment historieinteressert publikum.

Til toppen

Forfatter(e)

Berit Eide Johnsen, født i 1955, er professor i historie ved Universitetet i Agder. Hun er dr.art. fra Universitetet i Bergen (1998) med avhandlingen Rederistrategi i endringstid: sørlandsk skipsfart fra seil til damp og motor, fra tre til jern og stål: 1875-1925 (utgitt som bok 2001).Hun har også skrevet bøkene Han sad i prisonen -: sjøfolk i engelsk fangenskap 1807-1814 (1993), Sørlandsk skipsfart 1600-1920 (2016) (sammen med Gustav Sætra) og Lillesands historie 1800-1850 (2017). Hun er engasjert som forfatter av ytterligere to bind av Lillesands historie (fra 1850 og fram til i dag). De senere årene har hun også publisert artikler om migrasjon og turismens historie.

Kathrin Pabst er en tysk etnolog og forfatter, som jobber som førstekonservator NMF og leder av fagseksjonen ved Vest-Agder-museet. I perioden 2019 til 2023 leder hun imidlertid det internasjonale, EU-delfinansierte samarbeidsprosjektet «Identiy on the Line». Pabst har en doktorgrad i etikk og har jobbet med de vanskelige, tabubelagte historiene i mange år.